Unii pacienți care supraviețuiesc COVID-19 pot rămâne cu sechele pulmonare de durată

Dinspre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 în China vine prima dovadă că unii ar putea suferi leziuni pulmonare pe termen lung din cauza bolii.

Din 70 de pacienți care au supraviețuit pneumoniei COVID-19, 66 au avut un anumit nivel de leziuni pulmonare vizibile la tomografiile efectuate înainte de externare. Deteriorarea a variat de la grupări dense de țesuturi întărite, care blochează vasele de sânge din alveolele pulmonare, care absorb oxigenul, până la leziunile tisulare din jurul alveolelor, a descoperit Yuhui Wang, radiolog la Universitatea de Științe și Tehnologie din Huazhong, Wuhan, China.

Leziunile tisulare pot fi un semn al bolilor pulmonare cronice. Daune similare au fost înregistrate la supraviețuitorii SARS și MERS, boli respiratorii cauzate de coronavirusuri similare cu virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19. Studiile de lungă durată care au vizat pacienți cu SARS au arătat că aproximativ o treime din persoanele care s-au recuperat au rămas cu leziuni pulmonare permanente. În cazul MERS, un studiu a descoperit că aproximativ o treime dintre persoanele care s-au recuperat dintr-o infecție gravă aveau încă semne de leziuni pulmonare aproximativ șapte luni mai târziu.

Dar, în timp ce imaginile inițiale ale plămânului indică faptul că SARS și MERS sunt de obicei concentrate într-un singur plămân, COVID-19 pare să afecteze cu o mai mare probabilitate ambii plămâni. La 75 din cei 90 de pacienți internați la Spitalul Universitar Huazhong cu pneumonie COVID-19, în perioada 16 ianuarie – 17 februarie, au fost observate deteriorări la ambii plămâni, relatează Wang și colegii săi. Scanările CT efectuate înainte de externare au relevat că 42 din 70 de pacienți au avut tipul de leziuni din jurul alveolelor care sunt mai susceptibile să se dezvolte în cicatrici.

Având în vedere cât de mult s-a răspândit coronavirusul, condițiile pulmonare cronice de la COVID-19 ar putea afecta mii de oameni în anii următori.

Unele leziuni pulmonare observate în cazurile studiului Wuhan sunt probabil să se vindece sau să dispară treptat, susțin Wang și colegii săi. Cu toate acestea, la unii pacienți, anomaliile pulmonare vor degenera în fibroză pulmonară.

Anumiți pacienți riscă cel mai mult să dezvolte acest tip de cicatrici. Aici sunt incluși pacienții vârstnici, care au suferit grave pneumonii COVID-19, pacienți cu alte boli, precum cancerul sau diabetul, și cei cu alte afecțiuni pulmonare cauzate de fumat sau poluare, spune Xiaolong Qi de la Primul Spital al Universității Lanzhou din China, unde este în curs de desfășurare un alt studiu privind modul în care COVID-19 afectează plămânii.

Despre acest subiect a relatat, pe larg, Science News.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes