Un tânăr care aștepta de trei ani un transplant de plămâni a murit. Ce a scris cu câteva ore înainte să sfârșească e cutremurător

Ionuț Anghel, un tânăr de 33 de ani din Mărășești, județul Vrancea, care aștepta de câțiva ani un transplant de plămâni, a murit fără să primească aerul de care avea nevoie.

Nu este primul caz din România în care un pacient aflat pe lista de așteptare pentru un transplant nu mai apucă intervenția, din cauza birocrației ori a lipsei unui organ compatibil. Povestea vrânceanului însă a impresionat prin înverșunarea cu care a luptat, de-a lungul vieții, pentru a primi o șansă la viață și pentru a-și putea crește copilul, rămas acum orfan.

Pentru Ionuț, timpul pare să fi fost cel mai mare dușman. Iar până la urmă acesta nu a mai avut răbdare.

Ionuț Anghel era de mai mult timp pe lista pentru transplant, dar în România nu s-au găsit plămâni pentru el. Boala lui Ionuț Anghel s-a agravat în timp, iar singura sa șansă era să fie operat în străinătate.

Într-o intervenție la Digi 24, directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a declarat că în ultima vreme s-au căutat soluții, dar toate clinicile din Italia l-au refuzat pe pacientul Ionuț Anghel, iar acum era așteptat un răspuns din Franța.

Îmi pare nespus de rău și consider că s-a făcut, cel puțin acum un ultima perioadă, absolut tot ce se putea pentru a ajunge în etapa de transplant. Au fost niște discuții cu centre și cu agenția de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus că, la momentul de față, riscurile sunt prea mari și riscă să decedeze la scurt timp după efectuarea transplantului. După ce am primit acest răspuns, am luat legătura cu niște centre din Franța să vedem dacă opinia este aceeași și în această etapă a survenit nefericitul eveniment. Răspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost că e mult prea riscantă operația, pentru că ar duce inevitabil la deces”, a spus Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, la Digi24.

Ionuț Anghel avea o boală rară care i-a afectat plămânii, încât ajunsese să fie dependent de un aparat de oxigen. Singura sa șansă era să beneficieze de un transplant de plămâni. Practic, se poate spune că pe Ionuț l-a omorât birocrația, pentru că aceasta cere timp, exact ce le lipsește pacienților aflați la limită. Potrivit lui Radu Zamfir, alți 8 români sunt pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar și pot oricând să aibă aceeași soartă cu a lui Ionuț Anghel. Iar tot ce s-a încercat până acum pentru ca pacienții români să fie operați în străinătate a fost un eșec, a recunoscut Radu Zamfir. Totuși, România e aproape de o soluție, pentru ca decesul lui Ionuț Anghel să fie ultimul de acest gen.

Radu Zamfir a precizat că România are nevoie de un acord pentru transplant în cazurile de mare complexitate și cele pediatrice. Țara noastră a fost la un pas să semneze un memorandum cu Ungaria, dar s-a dovedit că vecinii nu puteau acoperit exact acest tip ce cazuri, care se pot rezolva și în România, iar acum sunt discuții avansate cu Italia.

Am deschis discuțiile cu Italia, o țară care are centre high volume, și suntem foarte aproape de o soluție pentru acești pacienți”, mai spus directorul ANT.

Tânărul din Mărășești s-a luptat cu boala până în ultima clipă, sperând că va avea șansa de a-şi creşte copilul.

Cu doar câteva ore înainte să moară, Ionuț Anghel a scris într-o postare parcă premonitorie pe pagina sa de Facebook că statul român parcă așteaptă dispariția celor aflați în situația sa pentru a scăpa de probleme. Mesajul său pornea de la tragedia de la Piatra Neamț, unde 10 oameni au murit în urma incendiului care a cuprins saloanele de ATI ale Spitalului Județean.

Trăim într-o țară in care daca o singura persoana are o boala ce are nevoie de tratament sau transplant (in cazul meu), in afara tarii, nu reușește mare lucru… Se lovește de tot ce tine SISTEM MEDICAL ROMANESC si de toate prostiile birocratice (care in afara se rezolva imediat, la noi durează cu săptămânile) si de oamenii din sistem care fug de responsabilitate …

Eu mă lupt pentru fiecare zi si noapte de noapte in speranța ca va exista si un “mâine” si am afirmat asta in mai multe rânduri însă “cei de sus” au dat din cap in sens afirmativ ca am nevoie de ajutor si cam atât … nimic concret!

Când vad ce-mi spun cei care s-au tratat in afara, ca acolo se poarta cu tine ca si cum ai fi de-al lor… Doar când auzi ,,ca si cu un OM” … de-al lor sau nu, pentru mine nu a mai contat. Deci se pune prețul pe Viață, te ajuta, nu te lasă sa ajungi in ultima faza ca sa-ti mute, mai apoi, un dosar de colo-colo.

A trebuit sa se întâmple iar o tragedie ca cea de la Piatra Neamț, ca sa se vadă ca nu se mișcă mare lucru?

Am observat cat de operativi au fost in cazul medicului erou care a fost mutat in Belgia. Jos pălăria. Deci se poate ca sa fim si operativi in timp util … Se poate daca se vrea! Pentru restul bolnavilor care au nevoie, in cazul meu, de tratamente sau transplant in afara, de ce nu se reușește nimic? De ce nu putem fi mereu la fel de operativi si sa punem accent pe VIATA?

E nevoie sa „dispărem” ca sa punem capăt problemei si sa nu mai stresam pe nimeni?

Încet încet, o sa rămânem si fără bani de medicamente si terapii … si atunci … Dumnezeu cu mila …

Sper ca cei cu putere de decizie sa realizeze ca noi murim, la propriu, pe zi ce trece, chiar daca nimeni nu înțelege asta …

De ce e nevoie de astfel de tragedii ca sa se tragă mereu cate un semnal de alarma in acest Sistem? De cate semnale de alarma e nevoie. Deja începem sa le număram la doua mâini …”, este ultimul mesaj al lui Ionuț Anghel postat pe Facebook înainte să se stingă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes