Un proiect-pilot pentru spitale

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi a declarat joi într-o conferinţă de presă că, înainte ca spitalele să fie transformate în fundaţii, se va constitui un proiect-pilot în toate cele patru regiuni, fiind cooptate spitale din toate tipologiile.

‘Pilotul va fi constituit dintr-un număr mai mare de spitale, de diferite categorii, de aşa manieră încât datele pe care le vom colecta să fie semnificative şi să fie aplicate tuturor spitalelor. Asta înseamnă că trebuie să cuprindă toate cele patru regiuni, pentru că sunt particularităţi de la comportamentul populaţiei până la morbiditate diferită, în diferite regiuni. Apoi, în funcţie de tipul de spital, vom avea de la spital universitar la spital orăşenesc, de la spital de monospecialitate la spital general. Din fiecare categorie va trebui să avem câte un spital’, a precizat Cepoi.

Secretarul de stat Vasile Cepoi a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că există posibilitatea, chiar din acest an, ca spitalele să se organizeze ca fundaţii, având ca proprietar actualul administrator – Ministerul Sănătăţii, autorităţile publice locale sau ministerele cu reţea sanitară proprie.

Din rândul celor care vor dori să se transforme în fundaţii, se va face un pilot, care să pună la dispoziţia celorlalte spitale informaţiile privind avantajele, dezavantajele şi dificultăţile pe care le întâmpină în această nouă organizare.

‘Avantajele pe care noi le identificăm în prezent sunt creşterea flexibilităţii managementului spitalelor, constând în posibilitatea de a face o politică de personal adecvată nevoilor spitalelor, de a remunera personalul din spital în funcţie de calitatea, complexitatea şi volumul de activitate, de a dezvolta şi oferta de servicii medicale private în cadrul spitalului public, inclusiv pe parteneriate public-privat, ceea ce ar permite o competiţie reală cu sistemul privat şi ar reduce multdiscutata concurenţă neloială generată de faptul că medicii din spitalul public lucrează şi în privat. Ar permite desfăşurarea activităţii private şi în spital şi ar aduce beneficii şi spitalului şi medicilor’, a explicat Vasile Cepoi în interviu.

De asemenea, pentru evaluarea şi controlul calităţii, se propune existenţa unei Autorităţi Naţionale.

Reorganizarea spitalelor este unul dintre punctele prevăzute în proiectul reformei sănătăţii care va trebui finalizat până la sfârşitul lunii iunie.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea