Un virusul extrem de infecțios, care ar putea provoca o nouă pandemie, este în atenția oamenilor de știință. Cercetătorii din Australia au reușit să-i descifreze mecanismul de acțiune și au ajuns la concluzia că a trecut recent de la animale la oameni.
Virusul se numele Langya, iar structura proteine sale de fuziune (mecanismul prin care poate pătrunde în celule) a fost descoperit de oamenii de știință din cadrul Universității Queensland, Australia.
Acest virus poate să provoace febră și simptome respiratorii, fiind înscris cu alte două virusuri mortale, Nipah (NiV) și Hendra (HeV).
Descoperit în anul 1998 în Malaezia, virusul Hipah este purtat de liliecii de fructe, iar 70% dintre animalele infectate mor din cauza infecției. Boala este însă una foarte rară, cazuri sporadice fiind înregistrate în Australia, India și Bangladesh.
Virusul Hendra poate să provoace meningoencefalită și este transmis la om, de la porci. „Este importat să înțelegem modul în care acest virus pătrunde în celule, pentru că astfel putem dezvolta vaccinuri și tratamente pentru a putea combate infecțiile generate de acest virus” susține dr. Ariel Isaacs, cercetătoru în cadrul Universității Queensland.
Marea provocare pentru oamenii de știință este de a dezvolta vaccinuri eficiente împotriva acestui virus, dar și a celor cu care se înrudește.