Stil de viață

Un nou trend de ”viață sănătoasă” , prezentat pe rețelele sociale, amenințare pentru tineri

Un nou trend în materie de viață sănătoasă, în mare vogă, îi îngrijorează pe doctori. Dry scooping sau pre-antrenamentul se referă la consumul de pudră proteică sub formă de pulbere, fără a fi dizolvată în apă, așa cum sunt indicațiile. Amatorii de fitness sunt cei care recurg adesea la acest tip de consum, obiceiul fiind reflectat în postările de pe rețelele sociale. Problema este că tocmai aceste postări încurajează consumul de pulberi proteice nediluate, ceea ce ar putea deveni o amenințare la sănătatea publică.

Aceste pulberi conțin o concentrație de aminoacizi, vitamine, cofeină sau creatină, scopul consumului fiind de a oferi un impuls antrenamentului și de a oferi rezistență în timpul antrenamentului. Dar, aceste doze crescute pot veni însoțite de numeroase riscuri. O doză mare de cofeină, de pildă, poate provoca apariția palpitațiilor sau tulburări de puls. Iar o cupă de pudră proteică poate avea echivalentul a până la cinci cești de cafea, după cum avertizează cercetătorii de la Centrul Medical de Pediatrie Cohen din New York.

Inhalarea din greșeală a pulberii poate face ca aceasta să ajungă până în plămâni și să provoace sufocare sau pneumonie de aspirație.

Un experiment a arătat că din 100 de postări pe Tik Tok, numai în opt situații pudra proteică era consumată corect. În 30 dintre postări pudra era consumată ca atare. Produsul, pus într-o lingură, era înghițit, urmat de câteva guri de apă.

Subiectul a fost discutat și la o reuniune anuală a Academiei Americane de Pediatrie unde s-a desprins concluzia că ”medicii ar trebuie să fie conștienți de acest obicei al pre-antrenamentului, de aceste metode periculoase de consum și de posibilul supra-consum accidental, inhalare sau rănire.” arată BBC, într-un material publicat recent.