Mult timp s-a crezut că administrarea unor suplimente de vitamina D ar putea preveni, în cazul copiilor, crizele de astm.
Un studiu, care s-a derulat pe parcursul a 3 ani, a demonstrat însă că nu există nici o legătură între crizele de astm și vitamina D, iar aceasta nu poate împiedica o criză.
La studiu au luat parte 400 de copii diagnosticați cu astm, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupe. În cazul uneia dintre grupe, copiilor li s-a administrat vitamina D, în timp ce ceilalți au primit un placebo, fără ca cei implicați în studiu să știe ce a primit fiecare copil.
În timpul studiului, un număr aproximativ egal de copii din fiecare grupă a avut exacerbări severe. S-a dovedit că vitamina D nu a îmbunătățit în nici un fel starea subiecților. Atât cei care au luat vitamina D, cât și cei care au primit placebo au avut atacuri de astm.
“Suplimentarea cu vitamina D, comparativ cu placebo, nu a îmbunătățit în mod semnificativ timpul până la o exacerbare severă, proporția de participanți a căror doză de corticosteroid inhalat a fost redusă sau doza cumulativă de fluticasonă în timpul studiului. Evenimentele adverse grave au fost similare la ambele grupe. În rândul copiilor cu astm persistent și niveluri scăzute de vitamina D, suplimentarea cu vitamina D3, comparativ cu placebo, nu a îmbunătățit în mod semnificativ timpul până la o exacerbare severă a astmului. Rezultatele nu susțin utilizarea suplimentelor de vitamina D3 pentru a preveni exacerbările severe de astm în acest grup de pacienți”, arată studiul, publicat în Jama Network.