Un microscop robotizat de ultimă generaţie, unic în România, a intrat în dotarea Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. Aparatul va fi utilizat pentru intervențiile chirurgicale efectuate în Secția de Neurochirurgie, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.
„Aparatură medicală de ultimă generaţie, utilizată doar în câteva clinici din Europa, este de astăzi funcţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea! Începând de astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este beneficiarul unui microscop robotizat de ultimă generaţie, care va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce urmează a fi realizate în Secţia Neurochirurgie. Aparatul de înaltă performanţă este primul de acest tip din România şi printre puţinele existente în spitalele din Europa, fiind lansat pe piaţă în urmă cu doar un an”, a anunţat Constantin Rădulescu.
Noul microscop va fi utilizat în intervenţiile chirurgicale pentru patologii vaste, asigurându-i chirurgului o mai bună vizibilitate a plăgii operatorii, ceea ce înseamnă o intervenţie cu o precizie mult mai mare şi cu un grad de siguranţă mai ridicat. Primele astfel de intervenții au loc joi, la două paciente cu patologie lombară.
Potrivit medicului specialist Cătălin Preoteasa, din cadrul Secţiei Neurochirurgie a SJU Vâlcea, cu ajutorul noului echipament pot fi operate tumori greu operabile, pot fi efectuate intervenţii pe coloana vertebrală, pe creier, precum şi privind patologia vasculară.
„Diferenţa faţă de ce era până acum este că ne putem extinde paleta operatorie, adică se pot opera tumori mai ascunse, mai profunde, mai greu abordabile, mai prost delimitate, pe care înainte le operam, dar cu rezultate mai mici şi cu recidive”, a explicat Cătălin Preoteasa.
Noul microscop a costat două milioane de lei și a fost achiziționat, la solicitarea medicilor specialiști, din fondurile CJ Vâlcea.
„Vom continua să dotăm cu aparatură medicală spitalele din judeţ, fiindcă ne dorim ca vâlcenii să aibă parte de servicii medicale la standarde înalte. Prin achiziţionarea acestui microscop robotizat, care a costat Consiliul Judeţean două milioane de lei, am mai făcut un pas important în acest scop, fiindcă el ajută chirurgul să crească şansele de reuşită ale intervenţiei şi, implicit, şansele la viaţă ale pacientului. Îmi doresc ca un număr cât mai mic de vâlceni să aibă nevoie de acest aparat, iar cei în salvarea cărora este utilizat, să treacă cu bine peste această încercare”, a mai transmis Constantin Rădulescu.