Un medicament pentru diabet scade riscul de spitalizare şi deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă

Farxiga, un medicament pentru diabet produs de compania AstraZeneca, contribuie la reducerea semnificativă a riscului de spitalizare și deces în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, arată un studiu clinic. Noile date deschid calea pentru creșterea numărului de pacienți care pot beneficia de acest medicament, scrie Reuters, citat de News.ro.

Farxiga aparține unei clase de medicamente numite inhibitori ai SGLT2, care au fost aprobate iniţial pentru tratarea diabetului de tip 2. Ulterior s-a demonstrat că acest tip de medicament este benefic și pentru pacienții cu boli cronice de rinichi și de inimă și că poate preveni atacurile de cord. Farxiga este primul medicament pentru insuficienţa cardiacă care arată beneficii asupra mortalităţii în toate formele de insuficienţă cardiacă, au declarat reprezentanții AstraZeneca.

Datele au fost obținute în cadrul unui studiu numit „Deliver” și care evaluează medicamentul la pacienţii cu o formă de insuficienţă cardiacă caracterizată prin fracţiune de ejecţie uşor redusă sau conservată. Fracţia de ejecţie măsoară capacitatea inimii de a pompa sânge bogat în oxigen în organism. Rezultatele studiului au fost prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Barcelona.

Farxiga a determinat o reducere cu 18% a riscului de deces cauzat de inimă, spitalizare cu insuficienţă cardiacă şi vizite la urgenţă pentru insuficienţă cardiacă. O analiză combinată a „Deliver” şi a unui alt studiu care a implicat aproximativ 11.000 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă a arătat că Farxiga a redus riscul de deces din cauze bolilor cardiovasculare – inclusiv atacuri de cord – cu 14% şi decesul din orice cauză cu 10%. De asemenea, medicamentul a redus cu aproape o treime riscul de internare pentru insuficienţă cardiacă.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când muşchiul inimii devine incapabil să pompeze sânge atât de eficient pe cât ar trebui şi poate provoca o serie de probleme grave de sănătate şi deces. Din cei 64 de milioane de pacienţi cu insuficienţă cardiacă estimaţi la nivel global, aproximativ jumătate au o fracţie de ejecţie redusă, care este egală cu sau mai mică de 40%. Restul au o fracţie de ejecţie uşor redusă sau conservată.

Categorii: Actualitate
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea