Un măr pe zi ține sindromul de fragilitate departe, sugerează studiile

Știm de mici că un măr pe zi ține doctorul departe, dar acum aflăm că ține și fragilitatea deoparte; sau, cel puțin, asta sugerează studiile.

Fragilitatea este un sindrom geriatric complex caracterizat prin scăderea vitalității și creșterea vulnerabilității. Este frecvent întâlnit la persoanele peste 60 de ani și adesea este însoțit de dizabilitate și polipatologie.

Alimente precum merele și murele pot ajuta la prevenirea fragilizării persoanelor în vârstă, potrivit unui studiului citat de Sky News.

Aceste fructe conțin flavonoide numite quercetina, un important ingredient pentru combaterea stării de sănătate legate de procesul de îmbătrânire. Flavonoizii au proprietăți antioxidante și de echilibrare a răspunsului inflamator, fiind utili ca suport al organismului in cazul anumitor afecțiuni. Acest compus cu gust amar poate fi găsit în fructe, legume, frunze, semințe, ceapă roșie, cereale, kale și alte suplimente alimentare.

Studiul a constatat că, pentru fiecare 10 mg de flavanoli consumați pe zi, fragilitatea a fost redusă cu 20%.

„S-ar putea să existe o anumită validitate pentru vechea zicală, un măr pe zi ține medicul (sau fragilitatea) departe”, au spus autorii.

„Oamenii pot consuma cu ușurință 10 mg de flavanoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie are aproximativ 10 mg de flavanoli.”

Cu toate acestea, echipa a mai spus că nu există o asociere „semnificativă” între aportul total de flavonoide și fragilitate.

Deși nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide și fragilitate, aportul mai mare de flavonoizi – una dintre subclasele de flavonoide – a fost asociat cu șanse mai mici de a dezvolta fragilitate.

„În mod specific, aportul mai mare de quercetină a fost flavonoidul care a avut cea mai puternică asociere cu prevenirea fragilității”.

Sahni a adăugat că datele sugerează că ar putea exista subclase ale flavonoidelor care au mai mult potențial de prevenire a fragilității.

Experții au căzut de acord că studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe intervențiile alimentare ale flavanolilor sau quercetinei pentru tratamentul fragilității.
De asemenea, trebuie efectuate cercetări suplimentare cu oameni din medii diferite, au spus ei.

Descoperirile au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

 

 

 

Categorii: Breaking Medika, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea