Tot mai multe cazuri de tuse convulsivă se înregistrează în spitalele de boli infecțioase din România. Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara arată că Timișul ar fi printre județele cel mai afectate de valul de îmbolnăviri. În ultimele zile, peste 24 de copii au fost internați aici cu diagnosticul de tuse convulsivă.
„În Timișoara suntem pe primele locuri din țară în ceea ce privește cazurile de tuse convulsivă. Este vorba despre copii, cu siguranță nevaccinați. 24 de cazuri au fost înregistrate până ieri. Arată că cei mici nu au fost vaccinați, iar dacă rata scăzută de vaccinare va crește numărul de cazuri” susține dr. Ovidiu Roșca, medic primari boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara
Tusea convulsivă poate produce numeroase complicații și are un grad ridicat de mortalitate, mai ales în cazul sugarilor.
„Boala poate produce sechele la nivelul sistemului nervos, din cauza hipoxiei, la insuficiență respiratorie cu afectare multisistemică. La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 și 3%. Cu cât crește vârsta scade riscul de a face riscul de a face forme severe de boală” a mai spus dr. Ovidiu Roșca.
Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin vaccinare, de aceea medicii trag un semnal de alarmă și-i îndeamnă pe părinți să meargă la cabinetele medicilor de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.
„Este o boală prevenibilă prin vaccinare, vaccinul este cuprins în schema națională de vaccinare, trebuie doar ca părinții să se prezinte la medicul de familie și să vaccineze copiii” a mai spus dr. Ovidiu Roșca.
Tusea convulsivă se manifestă prin tuse violentă, rapidă și cu o frecvență crescută, dar și prin dificultate respiratorie.