Eveniment Știri

Tulpina Omicron a ajuns în Europa. Ce măsuri ia România pentru a preveni infecțiile cu noua tulpină

sursa foto: pipa news

Noua tulpină mutantă Omicron, depistată în Africa de Sud, se răspândește și în Europa. Prima confirmare vine din Marea Britanie unde au fost descoperite două cazuri. Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie a descoperit cele două cazuri în Chelmsford, Essex și în Nottingham, cele două cazuri având legătură unul cu celălalt. Suspiciuni, neconfirmate încă, sunt și în Germania și Cehia. În toată Europa, există un nivel crescut de îngrijorare privind răspândirea tulpinii Omicron. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a apreciat, într-un raport, vineri, că riscul ca tulpina mutantă să se răspândească este ”de la ridicat, la foarte ridicat”.   

În România, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis, vineri, tuturor direcțiilor de sănătate publică o alertă.

”În contextul alertei internaționale generate de detecția noii variante B.1.1.529 a SARS-CoV-2, vă rugăm să dispuneți recoltarea de probe respiratoria de la cazurile severe COVID-19 cu istoric de călătorie în cel puțin unadin următoarele țări: Africa de Sud,, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Zimbabwe, Malawi.

Probele vor fi trimise de către DSP-uri, în regim de urgență, către INCDMM Cantacuzino, respectiv INBI Balș, pentru screening și secvențiere, conform arondării.”

Tulpina mutantă Omicron produce îngrijorare pentru că ar putea avea o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Delta, dar și că ar putea ca vaccinul să nu aibă eficiență în raport cu aceasta.