Sfatul specialistului Știri

Tulpina Delta impune restricții în alte țări, România se relaxează din nou. Klaus Iohannis: “Nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da”

Tot mai multe state adoptă o serie de măsuri noi pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, mai ales că varianta Delta e tot mai prezentă, iar pe fondul răspândirii acesteia se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infectare în mai multe țări. Inclusiv restricții sunt impuse în unele state, inclusiv în Japonia, unde autoritățile vor decreta stare de urgență pe toată durata desfășurării Jocurilor Olimpice, ce vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august.

România însă, deși prelungește starea de alertă, nu adoptă nici o măsură restrictivă. Dimpotrivă, odată cu prelungirea stării de alertă vor fi noi relaxări. Mai precis, crește numărul de spectatori ce pot participa la concerte și spectacole.

Deși specialiștii din România își arată, în ultima vreme, îngrijorarea cu privire la evoluția tulpinii Delta și spun că al patrulea val va veni cu certitudine și în țara noastră, spre sfârșitul lunii august – începutul lui septembrie, autoritățile transmit că momentan, dată fiind situația epidemiologică, foarte bună de altfel, nu se impun restricții.

Președintele Klaus Iohannis a spus, într-o declarație de presă, că nu e momentul ca în România să fie impuse restriucții, însă e necesară accelerarea vaccinării anti-COVID.

Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Am trecut printr-un an şi jumătate de pandemie şi am repetat acest lucru de multe ori şi o să o repet şi acum. Ieşirea din pandemie şi prevenirea revenirii pandemiei, pentru că de asta vorbim acum, stă în vaccinare. La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul este disponibil fără programare, fără niciun fel de birocraţie. Eu recomand în continuare fiecărui român să se vaccineze dacă nu doreşte să ajungă la spital. Atât de simplu este“, a spus Klaus Iohannis.

Mai jos găsiți documentul care cuprinde măsurile adoptate de Guvern valabile pentru starea de alertă.