Tulpina Delta e oficial dominantă și în România. Specialist: “Este evidentă răspândirea comunitară, chiar dacă INSP nu recunoaște”

Tulpina Delta este oficial dominantă și în România, cu o pondere de peste 60% din cazurile secvențiate în ultima săptămână, arată cel mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică.

Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta a ajuns săptămâna trecută la 127. Dintre acestea, 26 de cazuri s-au înregistrat numai în ultima săptămână.

În acest context, specialiștii cred că asistăm deja la începutul celui de-al 4-lea val, despre care se așteptau să apară, cel mai probabil, la sfârșitul lunii august.

“Odata cu dobandirea dominanței are loc si debutul unui nou val de infectari cu tulpina dominata si de aceea putem considera ca valul Delta-4 a debutat in Romania in aceasta saptamana.

Este evidenta raspandirea comunitara a tulpinii Delta desi INSP insista ca nu este inca in raspandire comunitara. Valul de raceli de care se vorbeste la unele televiziuni sunt cel mai probabil infectii cu tulpina indiana (Delta) care are un tablou clinic asemator unei raceli severe. La tineri COVID19- Delta evolueaza mai ales cu dureri de cap, dureri de gat, rinoree (curge nasul) si febra. Simptomele clasice persista dar pierderea mirosului si gustului nu mai este asa comuna.

Mai aflam din acest raport ca 12% (15 din 127 cazuri confirmate) au fost vaccinate 13 complet vaccinate si 2 incomplet in medie cu 88 de zile in urma (intre 11 si 165 zile) dar toate decesele sunt din randul celor nevaccinati. E clar asadar ca cel putin 10% dintre cei imunizati prin vaccinare se pot se pot infecta in continuare si este probabil ca porcentul din randul celor imunizati prin infectare sa fie chiar mai mare.

Daca rezistenta opusa de imunizarea prin vacinare si infectare va reduce raspandirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a intamplat in Marea Britanie), vom vedea o dublare a numarul zilnic mediu de cazuri la aproximativ 2 saptamani, ceea inseamna ca deschiderea scolilor va avea loc la o medie intre 2,000 si 3,000 de cazuri pe zi”,  este de părere cercetătorul Octavian Jurma

Epidemiologul estimează o creștere progresivă a numărului de cazuri noi, astfel încât în august țara noastră ar putea avea peste 1000 de infectări zilnic.

“E prea devreme sa ne pronuntam in privinta dinamicii finale a valului Delta pentru ca abia de acum va domina si dinamica infectarilor, dar trecerea pragului de 1,000 de cazuri pe zi in august va confirma acesta ipoteza iar mentinerea sub 500 va fi o veste foarte buna.

Autoritatile insa ar trebui sa se pregateasca pentru scenariul cel mai sumbru care este ca valul 4 ne va lovi cel putin la fel de rau ca valul 3. Daca apare prognoza de furtuna e mai bine sa te pregatesti pentru furtuna si sa nu vina furtuna, decat sa ignori prognoza si sa te loveasca furtuna nepregatit.

Reactivarea rationala a campaniei de vaccinare este foarte greu de facut in acest moment, dar nu imposibil si depinde complet de clasa politica care a monopolizat controlul si comunicarea in pandemie.

La nivel individual ce poti face este in primul rand sa te vaccinezi. Vaccinarea este in continuare cea mai eficienta metoda de protectie si preventie impotriva tuturor variantelor, inlclusiv tulpina indiana (Delta). Toate vaccinurile asigura un grad inalt de protectie individuala chiar daca eficienta lor in combaterea raspandirii bolii variaza.

Este important sa retinem ca imunitatea optimala se instaleaza la 30 de zile dupa vaccinare deci nu putem astepta pana vine ploaia ca sa incepem sa construim acoperisul.

In al doilea rand este momentul sa revenim si la masurile de protectie personala non-farmaceutica deja clasice (masca in proximitatea altora, distantare, igiena). Nu cred ca se vor face exceptii pentru cei vaccinati si relaxarile si restrictiile vor fi in continuare generale ai deci grija la comportamentul in spatiile inchise. Veste buna este ca vom putea sa continuam sa socializam relativ liber cu persoanele si familiile vaccinate deci presiunea psihologica si anxietatea va fi mult mai scazuta printre cei vaccinati”,  a mai spus emidemiologul Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes