Tulpina braziliană a coronavirusului, confirmată în România. Epidemiolog: “Această descoperire schimbă în rău prognoza situației din România pe termen mediu și lung”

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat de laboratorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. Ambii  pacienți confirmați cu tulpina braziliană sunt din Capitală.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată. Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi. Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare”, transmite INSP.

Anunțul INSP a stârnit îngrijorarea specialiștilor, mai ales că despre tulpina braziliană se știe nu doar că este mai contagioasă decât cele britanică și sud-africană, dar poate infecta până la 60% dintre persoanele care au avut deja COVID-19.

Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma este de părere că, odată descoperită această tulpină pe teritoriul țării noastre, se impune declararea stării de urgență.

“Spre deosebire de cea britanica și sud-africană, aceasta descoperire este o surpriză extrem de neplăcută care schimbă în rău prognoza situației din România pe termen mediu și lung.

Pe asta nu am văzut-o venind, este un atac din flanc tocmai când am început să evaluăm impactul tulpinii sud-africane.

Această surpriză demonstrează necesitatea de se testa toate persoanele care intra în România fără vaccin pentru că tulpinile sud-africană și braziliană pot reinfecta pe cei deja infectați. De asemenea trebuie secvențiate toate probele pozitive de la graniță. Doar astfel putem împiedica intrarea de noi tulpini în România.

Acum e prea târziu, programul nostru național de secvențiere este încă în stadiul de proiect și nu poate identifica aceste amenințări decât după ce răspândirea lor devine comunitară.

Răspunsul la această amenințare este simplu: declararea stării de urgență și demararea unui vast efort național după modelul din Israel și Marea Britanie”,  a scris, pe Facebook, cercetătorul Octavian Jurma.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes