Evoluția gripei în România produce din ce în ce mai mare îngrijorare, în contextul apriției, celui de-al treilea deces, înregistrat vineri la un copil de 4 ani din Cluj. Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu face un apel la atitudini raționale și la diseminarea de mesaje cu răspunsuri validate științific. Într-o postare pe pagina ”Spital Virtual penru Copii”, dr.Craiu arată ce este diferit anul acesta.
”A inceput sezonul de gripă mai târziu decât în anii trecuți, după vacanța elevilor. Și are multe cazuri de gripă B, incă de la început, nu la sfarșitul sezonului gripal, cum se întâmplă de obicei.
Virusul gripal B este aparent mai agresiv pentru copii decat pentru adulți și este mai prost responsiv la antiviralele utilizate uzual pentru gripa A.
MESAJ DE LUAT ACASA – “Gripa este mult mai periculoasă, pentru copii, decât oricare din virozele obișnuite din sezonul rece” – dr. Alicia Frey, Sef al Compartimentului de Epidemiologie si Prevenție din Diviza ce se ocupă de gripă la CDC
Ce e de făcut?
1. Să ne spălăm pe mâini foarte bine, măcar 20 de secunde după orice interacțiune în spațiul public.
2. Să respectăm “eticheta tusei”, tușind în cot sau în șervețel de unică folosință și nu în palmă.
3. Să ne izolam pe durata bolii sau să purtăm masca atunci cand tușim.
4. Să ne vaccinam antigripal, cu vaccinul adecvat vârstei si stării de sănatate.
5. Să nu ne autodiagnosticăm si sa nu ne tratăm singuri. Dacă este o boală virală cu febră trebuie sunat medicul de familie. Daca e grav, mergem la spital.