Dacă în urma analizelor efectuate se constată că nodulii tiroidieni ai unui pacient nu au origini canceroase, atunci medicul va folosi o metodă minim invazivă pentru a-i elimina. Procedura se numește ablație cu radiofrecvență.
„Tratamentul minim invaziv este acela în care medicul reușește să evite intervenția chirurgicală, dar trebuie oprită evoluția nodulului apărut pe tiroidă. În general este vorba despre un singur nodul sau mai mulți, care deranjează ori din punct de vedere estetic, ori deranjează pacientul la înghițire ori i se modifică vocea sau are probleme în respirație. Volumul pe care îl ocupă un nodul tiroidian va reduce aduce automat calibru conductelor pe care le avem, respectiv traheea sau esofagul” explică dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgia endocrină cervicală.
Pentru a vedea dacă nodulii pe urmează a fi îndepărtați sunt sau nu canceroși, pacientului îi este efectuată o biopsie. Acest examen conferă certitudine medicilor și datorită lui se poate utiliza tehnica de îndepărtare minim invazivă.
„Când avem simptomatologie, iar nodulii nu sunt canceroși pot fi tratați minim invaziv. Dovada este doar prin biopsie. Pentru a face ablație cu radiofrecvență, care este tratamentul minim invaziv al nodulilor tiroidieni se fac două puncții și ambele puncții trebuie să arate beignitatea nodulului și apoi aplicăm acest tratament” mai spune dr. Roxana Boanță.
Marele avantaj al procedurii de ablație cu radiofrecvență este faptul că țesutul tiroidian se păstrează și-și poate îndeplini funcțiile fiziologice.
„Se păstrează țesutul tiroidian în totalitate cu excepția nodulului pe care îl distruge această manevră. El rămâne acolo doar că manevra de ablație prin radio frecvență distruge nodulul. Se realizează sub anestezie intravenoasă, pacientul adoarme dar este o anestezie ușoară care îi oferă un confort și își revine extrem de repede putând să plece acasă” mai spune dr. Roxana Boanță.