Tratamentul cancerului ar putea fi revoluționat cu vaccinuri personalizate

Adăugarea unui vaccin cu ARN mesager (ARNm), adaptat la genetica tumorală a individului, la imunoterapia obișnuită a îmbunătățit semnificativ rata de supraviețuire și de recidivă a bolii în rândul persoanelor cărora li s-a extirpat cancerul de piele cu risc ridicat.

Cercetătorii australieni de la universitatea Edith Cowan (ECU) conduc studii globale revoluționare care ar putea salva vieți prin schimbarea modului de tratare a cancerului în viitorul apropiat.

Profesorul clinic Adnan Khattak, de la Centrul pentru sănătate de precizie al ECU, a prezentat cele mai recente rezultate ale studiului la congresul Societății Americane de Oncologie (ASCO) 2023 care s-a desfășurat recent la Chicago, fiind cea mai mare conferință de tratare a cancerului din lume, cu mai mult de 45.000 de participanți.

Profesorul Khattak a subliniat modul în care ratele de supraviețuire și de recidivă a bolii în rândul persoanelor cărora li s-au îndepărtat cancere de piele cu risc ridicat (melanoame) s-au îmbunătățit semnificativ atunci când un vaccin ARNm adaptat la genetica tumorilor pacienților a fost adăugat la tratamentul obișnuit de imunoterapie.

După 18 luni, supraviețuirea fără cancer în rândul pacienților care au primit vaccinul și tratamentul de imunoterapie a fost de 78,6%, comparativ cu 62,2% în cazul celor care au primit doar imunoterapie.

La doi ani de la tratament, doar 22,4% dintre pacienții care au primit combinația vaccin/imunoterapie au decedat sau au avut o recidivă a bolii, procent care a crescut la 40% în cazul grupului care a primit doar imunoterapie.

În general, după o medie de doi ani, cei care au primit vaccinul au înregistrat un risc cu 44% mai mic de deces sau de revenire a melanomului în aceeași zonă a corpului și o reducere cu 65% a riscului de deces sau de revenire a cancerului într-o altă zonă a corpului.

De asemenea, nu a existat nicio creștere semnificativă a ratelor de efecte secundare adverse.

Potrivit profesorului Khattak, studiul a fost dezvoltat pentru a aborda deficiențele tratamentelor actuale.

„Standardul actual de tratament este imunoterapia care utilizează un anticorp cunoscut sub numele de pembrolizumab”, a spus el.

Profesorul a arătat că există două probleme principale: „în primul rând, în ciuda faptului că beneficiază de imunoterapie activă pentru melanom în stadiul trei, aproximativ jumătate dintre pacienți vor recidiva la cinci ani. În al doilea rând, este o abordare foarte rudimentară: în prezent, dacă tratez 10 pacienți noi cu melanom cu risc ridicat, le dau același medicament; nu este nimic nou faptul că știm că va funcționa pentru unii, dar nu și pentru alții, iar unii ar putea avea efecte secundare, iar alții nu Acesta este cel mai mare studiu care arată că tratamentul se îmbunătățește cu o abordare individualizată”.

Deși vaccinurile sunt de obicei asociate cu prevenirea bolilor, în acest caz, vaccinul ARNm este utilizat pentru a trata persoanele care au fost deja diagnosticate cu melanom.
Se prelevează și se analizează probe de țesut de la pacient pentru a identifica neoantigene, proteine care se formează pe celulele canceroase și care sunt unice pentru tumora unui individ. Pot fi identificați până la 34 de neoantigeni, care sunt apoi adăugați la o moleculă de ARNm și adăugați la un vaccin. Rezultatul este un tratament personalizat împotriva cancerului, cu neoantigenii care au cele mai mari șanse de a dezvolta un răspuns imunitar pentru a ajuta organismul pacientului să lupte împotriva cancerului.
Profesorul Khattak a spus că vaccinul pare să fie mai eficient după o perioadă de timp prelungită și că necesită doze multiple: „În acest studiu, rata de supraviețuire între cele două grupuri este aceeași după 40 de săptămâni, astfel încât recidivele timpurii se întâmplă pentru ambele”, a spus el.

„Unii pacienți au tumori destul de rezistente care nu vor răspunde la niciunul dintre tratamente. Dar după primele 40 de săptămâni, până atunci pacienții au primit două sau trei doze de vaccin și efectul antitumoral își face cu adevărat efectul”, a explicat profesorul.

„S-a observat o proporție destul de semnificativă de pacienți care recidivează după terminarea tratamentului cu pembrolizumab, în timp ce nu vedem astfel de recidive târzii la pacienții care au făcut dubla terapie, deoarece, pe lângă imunoterapia clasică, efectul vaccinului se declanșează cu un răspuns imunitar antitumoral mult mai puternic”, a adăugat el.

Profesorul Khattak va conduce în curând un nou studiu global al tratamentului, cu mai mulți participanți, unii cu stadii incipiente de melanom.

„Pacienții din stadiul doi și trei combinați constituie o proporție destul de semnificativă a pacienților care ar putea fi potențial vindecați, mai degrabă decât să aștepte ca aceștia să dezvolte o boală metastatică sau avansată, unde majoritatea dintre ei nu vor fi vindecabile”, a spus el.

Dacă are succes, studiul ar putea fi punctul de plecare al unei noi abordări a tratamentului cancerului, dincolo de melanom.

„Acesta va fi piatra de temelie pentru o serie de încercări”, a spus profesorul Khattak.

Sursa

 

Categorii: Breaking Medika
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea