Un nou mod de a trata cazurile grave de COVID-19 pare să aibă succes la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Medicii utilizează un aparat medical cu ajutorul căruia reușesc să reducă presiunea pusă pe secția ATI a unității medicale.
Deși nu este pentru prima dată utilizată, terapia pe care o folosesc medicii din Timișoara are la bază un aparat de oxigen cu flux mare. Acest echipament folosește o canulă nazală cu debit ridicat de oxigen, administrat în cazurile severe de COVID-19. Aparatul este portabil și poate oferi pacientului până la 60l/min. de oxigen.
Achiziția aparatelor a fost posibilă datorită colaborării pe care unitatea medicală o are cu membrii comunității locale. Odată introduse în terapie, echipamentele au început să scadă presiunea pusă pe secția ATI.
„În Timișoara avem o mare susținere din partea comunității. Deși nu avem aceste dispozitive, periodic sunt firme, companii, ONG-uri care își oferă disponibilitatea și care își oferă ajutorul. Ne-am gândit, împreună cu colegii de la ATI, ce-am putea face pentru a diminua, a întârzia accesul pacienților noștri pe ATI, să ușurăm activitatea acolo”, a declarat dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, la Medika TV.
Medicii susțin, de asemenea, că în unitățile medicale lupta pe care o duc pentru limitarea efectelor infecției SARS-CoV-2 se duce în continuare pe toate fronturile.
„Acest dispozitiv cu flux mare de oxigen nu este neapărat o terapie inovatoare. Se recomandă în insuficiențele respiratorii, cum apar și în sindromul de detresă respiratorie și atunci când ni s-a oferit posibilitatea de a opta pentru niște dispozitive și a folosi banii dintr-o sponsorizare într-o modalitate cât mai utilă am căutat să vedem cu ce ne-am putea ajuta pacienții. Pentru că deși în afara spitalului se vorbește despre relaxare, bătălia în spitale este departe a se termina. În fiecare zi avem noi provocări, în fiecare zi avem cazuri grave, în fiecare zi avem cazuri care pe oxigenul convențional din saloanele noastre nu reușim să obținem saturații satisfăcătoare”, a mai spus, la Medika TV, dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.