Transplantul de celule stem pe înțelesul pacienților. Procedura a fost explicată de medici specialiști, în direct

Transplantul cu celule stem este o procedură medicală de care beneficiază pacienții diagnosticați cu boli hemato-oncologice. Intervenția durează câteva minute și nu presupune o procedură chirurgicală, așa cum s-ar putea crede. 

„Transplantul este o terapie de finalitate, curativă. Ce transplantăm este celula stem pluripotente. Restartăm practic măduva hematogenă, prin acest transplant. Este varianta unui transplant autolog în care donatorul este însuși pacientul, după ce se face o pregătire prealabilă. Apoi se face recolta de celule stem. Recoltarea se face printr-o puncție. Este o manevră simplă și durează câteva minute. Puncția se face la nivelul șoldului. Se poate face face și anestezie locală sau generală. Și aceleași celule stem se reinfuează cu ajutorul unei perfuzii” a explicat, la Medika TV, dr. Elena Popovici, medic primar hematologie la Spitalul Colțea din București.

Iată și cărui tip de afecțiune hematologică îi este recomandat transplantul de celule stem: „Transplantul de celule stem în specialitatea hematologie este recomandat în cazul bolilor care debutează eminamente medular, la nivelul măduvei hematogene. Că tot am vorbit de leucemie acută, este cea mai brutală boală hematologică, iar rata de succes prin terapia standard este în continuare destul de modestă” a mai spus dr. Popovici. 

În România există însă o reticență în ceea ce privește donarea de celule stem, pacienții crezând că vor fi supuși unei intervenții chirurgicale. „În țara noastră există o rezervă în ceea ce privește donarea de celule stem. Oamenii cred că este o chestiune amplă, chirurgicală, nici vorbă de așa ceva. Este o intervenție care durează puțin și nu este dureroasă„ a mai spus dr. Elena Popovici. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea