Tradiții și obiceiuri de Paște, la Medika TV. De ce facem curățenie înainte de sărbători. Etnolog: „Se scoate răul din toată casa”

Apropierea sărbătorii Paștelui înseamnă respectarea tradițiilor și obiceiurilor. Cea mai des întâlnită tradiție este aceea a curățeniei făcută în casă. Etnologii au explicat care este simbolul acestui obicei.

În cultura populară, curățenia casei înainte de Paște însemna practic alungarea răului din toată gospodăria.

Trebuie să spunem că acum ne aflăm într-o perioadă de apogeu, înaintea marelui miracol al învierii Mântuitorului, deja până la vremea aceasta trebuia să fi terminat curățenia, ceea ce însemna scoaterea răului de prin toate cotloanele casei și curții. În general, al drumului din fața gospodăriei”, a explicat prof. univ. dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog în cadrul Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la Medika TV.

Activitățile erau împărțite între toți membrii familiei. În timp ce bărbații aveau grijă să întrețină grajdurile animalelor, femeile aveau sarcina de a face curățenie în toată casa.

În fiecare familie erau roluri bine stabilite pentru fiecare membru, pentru că dacă bărbații aveau treabă în câmp, lor le revenea în gospodărie curățenia grajdurilor, curților, de asemenea, a grădinilor, a livezilor. Femeile aveau o muncă trudnică, pentru că trebuiau să ia la mână casa. Și acum, în Bucovina, unde casele sunt de lemn, femeile spală cu leșie pereții de lemn ca să arate frumos și ca să fie galbeni ca șofranul. Să nu uităm că în sud asistăm la igienizarea prin văruire, asistăm la o reașezare a interiorului într-o altă stare. Este vorba despre împodobirea caselor, mai ales luni și marți din Săptămâna Mare, cu tot ce este mai valoros, așezându-se în casa mare, acolo unde se primeau oaspeții în zilele de sărbătoare. Totul trebuia să strălucească, pentru că în această perioadă așa cum omul se purifică prin post, trebuie să se purifice si spațiul unde trăim”, a mai spus prof. univ. dr. Doina Ișfănoni, la Medika TV.

Mai mult decât atât, în trecut, în perioada de dinaintea Paștelui, curățenia gospodăriei crea o legătură între om și casa lui Dumnezeu, adică biserica.

Trebuie creată această legătură între Univers și om. Fiecare zi a acestei Săptămâni a Patimilor are o semnificație aparte, are obiceiuri specifice, iar viața omului se desfășoară între casa lui și casa Domnului”, a mai spus prof. univ. dr. Doina Ișfănoni, pentru Medika TV.

Ți-ar putea plăcea

De interes