TOTUL DESPRE VACCINAREA ANTI-COVID. S-a lansat platforma oficială despre campania de vaccinare din România

Guvernul României a lansat o platformă oficială care conține informații despre campania de vaccinare anti-COVID-19 desfășurată în țara noastră, dar și despre vaccinul care poate opri răspândirea virusului.

Cei care vor să afle informații oficiale despre vaccinarea anti-COVID-19 în țara noastră trebuie să acceseze www.vaccinare-covid.gov.ro, site-ul creat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a răspunde tuturor informațiilor cu privire la importanța vaccinării.

Informarea populației este una dintre direcțiile principale de acțiune incluse în strategia națională de vaccinare a populației. Site-ul cuprinde informații documentate despre importanța vaccinării, modul în care se va realiza campania de vaccinare în țara noastră sau etapele de vaccinare care se vor desfășura în România.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va realiza în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale, după cum urmează: personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății” se arată în respectiva platformă informatică.

De asemenea, pe site-ul oficial se regăsesc și informații despre tipurile de vaccinuri create în momentul de față de oamenii de știință, la nivelul întregii planete: „Vaccinurile pentru combaterea pandemiei produse de virusul SARS-CoV-2, cu statut de vaccinuri candidate funcționeză după cum urmează: vaccinuri vii-atenuate sau inactivate: vaccinul conține o formă slabită (atenuată) sau inactivată a patogenului care este incapabilă să producă îmbolnăvirea. Vaccinuri bazate pe proteine (vaccinuri subunitare): vaccinul conține proteine ale patogenului țintă sau fragmente din acestea obținute prin diferite procese tehnologice, dar nu și informația genetică necesară producerii lor. Vaccinuri bazate pe vectori virali: vaccinul conține un virus modificat nepatogen (vector) în care sunt introduse fragmente din informația genetică a patogenului țintă. Unii vectori intră în celulele organismului și le furnizează informația necesară pentru a produce singure proteine ale patogenului țintă pentru a declanșa un răspuns imun, iar alții prezintă direct proteinele țintă pe suprafață”.

Există, pe aceeași platformă, și formulări de tip ”Întrebări și răspunsuri” care fac distincție între ce este adevărat și ce este fals în legătură cu vaccinarea anti-COVID și efectele ei.

Campania de vaccinare va debuta odată cu aducerea în țară a vaccinurilor și va fi în responsabilitatea a trei ministere: Sănătății, Apărării Naționale și Afacerilor Interne. Se estimează că primii români se vor vaccina la finele lunii decembrie 2020, iar campania se va încheia în iunie 2021.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea