Totul despre terapia cu anticorpi monoclonali. Medic: „Medicamentul trebuie administrat în fazele incipiente ale bolii”

Terapia cu anticorpi monoclonali este tot mai aproape de a fi aprobată la nivel european. Medicii din spitalele din România implicate în studii clinice pentru acest tratament susțin că este eficient dacă se intervine în fazele de început ale infecției cu SARS-CoV-2.

Anticorpii monoclonali au devenit cunoscuți la nivel mondial după ce fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost primit acest tratament când a fost diagnosticat cu COVID-19. În prezent, în multe state din lume, printre care și România, se desfășoară studii clinice privind eficiența acestui tratament.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este una dintre unitățile medicale de la noi inclusă într-un studiu clinic prin care se urmărește eficiența utilizării anticorpilor monoclonali în tratarea COVID-19. Până acum, datele arată că rezultatele sunt benefice .

Noi am primit acest preparat într-un studiu în luna decembrie și în această lună desfășurăm un studiu cu acest preparat. Avem o oarecare experiență și am văzut că este eficient, dacă se administrează în prima săptămână de boală, în faza de multiplicare virală. Rolul acestui tratament este de a neutraliza virușii”, a explicat dr. Virgil Musta, șef de secție în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Specialiștii susțin că studiul clinic se desfășoară după reguli stricte, din cercetare fiind excluse persoanele care suferă de forme grave și severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Am avut niște criterii de includere și excludere a pacienților. Unul dintre principalele criterii era să fie în prima săptămână de boală, de la primele simptome și să fie cu test pozitiv. Erau criterii de excludere formele severe de boală, formele cu insuficiență renală sau hepatică, dar altfel studiul nu avea niște criterii exclusive. Ar trebui să se administreze persoanelor care dacă fac boala au risc de evoluție severă, pentru că am spus este eficient, dar trebuie și promovat că ar trebui să fie folosit nu în faza inflamatorie sau imunologică a bolii, ci în prima săptămână, când eficiența este maximă”, a explicat dr. Virgil Musta, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes