Fără o cauză cunoscută de către medici, fibromul uterin este una dintre bolile care afectează un număr semnificativ de femei. Dacă în trecut singura șansă de a scăpa de problemele de sănătate o reprezenta îndepărtarea uterului, acum există proceduri medicale cu ajutorul cărora funcționalitatea acestui organ se păstrează.
Pacientele care se confruntă cu această problemă de sănătate trebuie să știe faptul că fibromul uterin nu este cancer. Este o formațiune benignă care nu se poate transforma într-una malignă.
„Fibromul uterin este o afecțiune benignă, nu este cancer și nu se poate transforma în cancer. Ca să ajungem la diagnostic ne trebuie date de laborator și imagistică. RMN-ul ne oferă detalii despre numărul fibroamelor și localizarea lor. Pe lângă faptul că au niște trăsături care ne spun că sunt fibroame și nu cancer. Aceste fibroame sunt o aglomerare de țesut muscular, vascularizat.E hrănit de niște vase. În momentul în care aceste fibroame cresc, tocmai pentru că au o alimentație arterială, pot deveni supărătoare. Împing pe diferite organe, ca de exemplu vezica urinară. Femeia care se confruntă cu astfel de probleme se trezește noaptea din somn ca să urineze.” a explicat dr. Radu Dumitru, medic radiolog cu supraspecializare în radiologia intervențională, în direct la Medika TV.
Mai mult decât atât, există mai multe tipuri de fibroame uterine și, în funcție de localizarea lor, aceste afecțiuni pot genera simptome multiple. „În mod frecvent, la paciente se constată între una și trei leziuni fibromatoase, cu dimensiuni variabile, putând ajunge până la 20 de cm. Simptomele diferă în funcție de localizarea fibroamelor în uter. Există mai multe tipuri de fibroame, în funcție de localizarea lor pot da dureri ale coloanei vertebrale, ale membrelor, cu efecte de masă asupra anselor intestinale. Se mai poate dezvolta în interiorul cavității uterine, devenind în acest caz un fibrom submucos. Acestea determină sângerări abundente, cu menstruații care se pot întinde pe mai multe zile. Pe lângă toate aceste simptome, mai avem și disconfortul pelvin” a precizat dr. Mihai Toma, medic radiolog, cu supraspecializare în radiologia intervențională, în direct la Medika TV.
Această problemă de sănătate presupune de multe ori îndepărtarea chirurgicală completă a uterului. Prin radiologia intervențională, pe care o practică cei doi medici, tratarea fibromului uterin se poate realiza minim invaziv și cu păstrarea funcției acestui organ. „Dacă în trecut se recomanda fie un tratament medicamentos, fie o soluție chirurgicală, precum histerectomia totală, a apărut în ultima perioadă și această procedură, care se realizează cu ajutorul angiografului, numită embolizarea fibromului uterin. Este o procedură care în țara noastră nu se efectuează de mult timp, însă și-a demonstrat deja beneficiile.” mai apus dr. Mihai Toma.
Statisticile arată că 7 din 10 femei din România se confruntă cu această problemă medicală.