Denumiți și „dinți de lapte”, primii dinți ai copiilor încep să apară după primele 6 luni de viață ale bebelușilor. Medicii spun că până la vârsta de 12 ani, copiii ar trebui să aibă o dentiție definitivă, completă.
„Părinții trebuie să cunoască faptul că erupția apare în două etape. Prima etapă este în copilăria mică, între 1 și 3 ani. Primul dințișor apare pe la 6 luni. Adică dințișorul din centru jos. Nu trebuie să ne panicăm dacă la 6 luni nu apare, poate apărea și puțin mai târziu de 6 luni. În următoarele luni apar și restul incisivilor, ca până la 12 luni să avem 8 incisivi. În următoarele luni, vor apărea și primii molari de lapte, urmați de canini, iar pe la 30 de luni vor erupe și ultimii molari de lapte” susține dr. Teona Lupu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare „Dr. Leahu”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Schimbarea definitivă a dinților se petrece în jurul vârstei de 12 ani, atunci când copiii vor avea dentiția pe care o vor utiliza și în viața de adult.
„Părintele trebuie să știe că până la 2 ani și jumătate cel mic trebuie să aibă erupți 20 de dinți. Mai târziu la vârsta preșcolară își face apariția primul dinte permanent. Este un dinte cu care va rămâne tot restul vieții. Acum, la vârsta preșcolară, au loc și schimburile de dinți între dentiția de lapte și cea permanentă. La vârsta de 9 ani se schimbă și molarii. Până la 12 ani copilul această schimbare se încheie definitiv” mai spune dr. Teona Lupu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare „Dr. Leahu”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.