Eveniment Știri

Toți ochii sunt ațintiți spre Africa, după apariția unei noi mutații a SARS-CoV2

foto: research.gov.ro

Experții OMS urmăresc evoluția unei noi mutații a coronavirusului, identificată pentru prima oară pe continentul african, despre care primele date arată că se răspândește mult mai repede decât tulpina Delta, responsabilă pentru cel de-al patrulea val al pandemiei.

B.1.1.529 a fost numită mutația africană, iar experții OMS vor stabili, în funcție de evoluția acesteia, dacă noua variantă va fi clasificată drept ”îngrijorătoare” sau ”de urmărit”.

Studii au început și în laboratoarele Pfizer, pentru a se vedea dacă vaccinul produs de companie în colaborare cu BioNTech, cel mai folosit la nivel mondial, este eficient în fața noii tulpini.

Îngrijorarea experților vine însă din faptul că noua mutație a fost identificată deja și în afara continentul african. Tulpina a fost confirmată deja în Israel, la o persoană care a călătorit în Africa, iar alte două cazuri suspecte sunt investigate.

Mai multe țări au luat deja măsuri de prevenire. Japonia a înăsprit controalele pentru zborurile venite din Africa, în timp ce Marea Britanie a anunțat interzicerea temporară a zborurilor din mai multe țări africane.