Eveniment Știri

Tot mai multe țări din Uniunea Europeană sar în ajutorul României ca să treacă cu bine peste criza sanitară fără precedent

foto: Ziarul de Iasi

Primii pacienți români care au nevoie de terapie intensivă au ajuns deja în Ungaria, care s-a oferit să preia 50 de bolnavi din țara noastră, a cărei capacitate de ATI e total depășită.

Un alt ajutor vine din Danemarca, țară care a anunțat că va trimite în România 15 ventilatoare mobile şi 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților COVID-19. În plus, danezii s-au arătat pregătiți să acorde asistență suplimentară țării noastre.

Nu în ultimul rând, un gest important a fost făcut de Italia, care a donat României 5206 de fiole de anticorpi monoclonali.

În această dimineață, Ministerul Sănătății a cerut Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanţi a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.

Există promisiuni de sprijin şi din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu dna. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenţia noastră de activare a mecanismului de protecţie civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienţilor noştri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, citat într-un comunicat de presă al M.S.