Cele mai multe cazuri de mită, respectiv 153, au fost înregistrate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, arată datele portalului Anti-Bribery Synergy, care a publicat o primă sinteză a datelor colectate pe baza răspunsurilor pacienţilor din 352 unităţi medicale din întreaga ţară. Răspunsurile au fost colectate în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.
Potrivit analizei Anti-Bribery Synergy, 153 de pacienţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă li s-au solicitat bani sau atenţii de către medicii sau asistentele din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti.
Pe locul 2 în acest clasament se află Spitalul de Urgenţă Brăila, unde 147 de persoane au afirmat că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii.
Pe locul 3 se află o altă unitate medicală din Capitală, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, în cadrul căruia 98 de persoane au precizat că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii de către medicii sau asistentele unităţii.
Topul este completat de alte cinci spitale bucureştene, despre care pacienţii au afirmat că li s-a cerut mită.
Spitalul Clinic Filantropia, cu 95 de răspunsuri afirmative din partea pacienţilor, Institutului de Boli Infecţioase „Dr. Matei Balş” cu 91, Institutul Clinic Fundeni cu 87, Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu cu 83 răspunsuri afirmative şi Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Allesandrescu Rusescu cu 80 de pacienţi care au răspuns afirmativ la întrebarea legată de mită, potrivit datelor Anti-Bribery Synergy.
Ultimele două locuri din top 10 sunt ocupate de SPitalul Județean de Urgență Ploiești, cu 71 de răspunsuri afirmative și Spitalul Județean Argeș, cu 59 de răaspunsuri afirmative.
La polul opus al clasamentului, unde nicio persoană nu a raportat faptul că i-au fost solicitaţi bani sau atenţii de către medicii sau asistentele vreunei unităţi medicale, se află spitale precum Centrul Medical de Evaluare, Terapie Educatie Medicala Specifică şi Recuperare pentru Copii si Tineri – Buziaş (TM), CETTT Sf Stelian– Bucureşti, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu – Bucureşti, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad – Brad (HD), Spitalul Psihiatrie Cronici Siret – Siret (SV), arată datele Anti-Bribery Synergy.
Anti-Bribery Synergy este un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001.