Nerespectarea măsurilor de protecție în vacanță stă la baza multora dintre noile cazuri de infectare cu noul coronavirus, raportate în țara noastră.
Faptul că turiștii nu respectă măsurile de protecție, nu păstrează distanța și nu poartă mască face ca, în cazul apariției unor cazuri, anchetele epidemiologice să fie extrem de dificile.
DSP Constanța derulează o anchetă amplă, după ce o femeie din Suceava, aflată pe litoral, la Eforie Nord, a fost confirmată cu COVID-19. Ea a fost preluată de pe plajă, unde i s-a făcut rău.
Potrivit anchetei derulată până acum de DSP Constanța, „o echipă de inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din Constanța a efectuat un control la pensiunea din Eforie Nord unde familia persoanei pozitivate este cazată. În urma acțiunii au fost constatate următoarele aspecte:
– într-un apartament cu două camere au fost cazate 5 persoane;
– familia a sosit în data de 16 august, s-a cazat la ora 15:00 și avea rezervare până pe data de 21 august;
– din momentul cazării până în prezent, familia nu a apelat la serviciile pensiunii pentru servirea mesei. Conform declarațiilor familiei, masa a fost servită în foișorul propriu al apartamentului, cu alimente achiziționate din alte surse de alimentație publică;
– familia declară că nu a luat contact cu alte persoane;
– membrii familiei nu prezintă simptome, fapt pentru care s-a decis ca familia să plece spre Suceava cu autoturismul propriu și respectând toate normele;
– administratorul pensiunii declară că a luat contact cu această familie timp de 5 minute, în spațiu deschis, purtând mască. La recomandarea DSP Constanța, după eliberarea apartamentului se va efectua o dezinfecție prin nebulizare, cu o firmă specializată, în toate încăperile tranzitate de familie, după care se vor dezinfecta riguros toate suprafețele”.
Există, în schimb, suspiciunea, că femeia sau membrii familiei sale ar fi putut infecta alți zeci de turiști.
Un caz alarmant a avut loc și la munte, unde mai mulți angajați ai cabanei Dochia din Masivul Ceahlău au fost confirmați cu COVID-19.
“Urcă între 2000 și 2500 de oameni în fiecare week-end pe munte. Am sudat mesele ca să nu poată sta decât 4 persoane și au rupt punctele de sudură să încapă câte 5-6. Am chemat jandarmeria să discute cu ei, pentru că nu mai știam cum să-i abordăm. Nu au respect pentru nimeni și nimic”, a declarat cabanierul pentru presa locală din Neamț, care adaugă că totul s-a întâmplat din vina turiștilor.
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, pentru Ziarul de Iași, că mare parte din cazurile înregistrate în ultima vreme în acest județ provin din rândul turiștilor. Publicația citată prezintă chiar un top al zonelor în care s-au infectat pacienții ieșeni. Pe primul loc se află litoralul românesc, urmat de zona Cazanelor Dunării și de stațiunile balneare. De asemenea, îmbolnăviri au fost și în cazul turiștilor care au mers la mănăstirile din Nordul Moldovei.
De altfel, și medicul infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că mulți dintre românii care ajung pe litoral nu respectă măsurile de protecție, iar când vin acasă din concediu sunt infectați.
“Aveam speranţa că vor scădea cazurile, speram să se vadă nişte efecte ale conştiinţei omului. Altfel, ar trebui să închizi tot, aceste focare de contaminare, indiferent că sunt restaurante, discoteci sau o plajă. Sunt unii pe care nu-i interesează. Se uită să vadă cât e amenda, văd că nici nu e aşa de mare, oricum câştigul lor e mai mare şi preferă să plătească. Nu îi interesează că lumea se îmbolnăveşte. Cel mai grav e că unii doresc ca lumea să se îmbolnăvească. Sunt tot felul de războaie politice în societatea noastră, ştiu nişte lucruri despre care nu vreau să vorbesc. În toată această nebuneală, nu credeam că oamenii pot să fie aşa…când sunt cinci sau zece pacienţi, înţeleg. Dar noi tot transmitem că nu mai avem locuri, dacă lumea nu înţelege, ce pot să spun? Din concediile făcute în România vin foarte mulţi contaminaţi. De pe litoralul Mării Negre vin extraordinar de mulţi contaminaţi. Pentru că acolo nu se respectă nimic. Lumea de acolo zice că «astea-s prostii». Înţeleg că vrei să te duci, dar să ai puţină responsabilitate, ai puţină grijă. Dar majoritatea pur şi simplu se distrează mai tare decât în ceilalţi ani”, a declarat Virgil Musta pentru Adevărul.