Tot mai multe studii arată că scrisul ne ajută să ne păstrăm sănătatea mintale. O explicație a cercetătorilor ar fi faptul că scrisul ne poate ajuta să scăpăm de stresul psihologic.
Oamenii de știință au analizat mai multe stiluri de scriere și impactul lor asupra psihicului, pe care le-au cumulat într-un articol publicat în revista medicală neurosience.com.
Scrierea expresivă
Scrierea expresivă este utilizată în practica terapeutică, atunci când oamenii sunt rugați să scrise despre stresul provocat de un eveniment din viață. Acest tip de scriere ajută în procesarea emoțiilor și înțelegerea dificultăților care au generat evenimentul stresant.
Cercetările au scos la iveală faptul că scrisul expresiv joacă un rol important în ameliorarea simptomelor depresiei, alungarea gândurilor anxioase și stresante.
Scrierea reflectivă
Acest tip de scriere este utilizat cu precădere în mediile profesionale, pentru a-i ajuta pe angajați să devină eficienți la locul de muncă. El își propune să ofere o alternativă de evaluare a convingerilor și acțiunilor pentru învățare și dezvoltare. Scrierea reflectivă îi face pe oameni să-și pună întrebări și să fie continuu deschiși, curioși și analitici.
Scrierea creativă
Scrierea creativă oferă șansa explorării gândurilor, sentimentelor și ideilor. Ea încurajează oamenii să-și aleagă cuvintele într-un mod surprinzător. Ea poate avea ca efect creșterea conștientizării de sine, a stimei de sine și la îmbunătățirea sănătății mentale.