Campania de vaccinare în România se desfășoară într-un ritm alert. Cu toate acestea, numărul tinerilor sub 35 de ani care doresc să se imunizeze este scăzut.
Medicii au explicat că principalul motiv care îi determină pe tineri să fie reticenți în privința vaccinării anti-COVID-19 este concepția, falsă de altfel, că ei nu pot suferi forme severe de boală.
„Tinerii se consideră feriți de riscul bolii, pentru că s-a observat în primele luni de pandemie că nu au fost o grupă țintă privind infectarea. Se consideră oarecum protejați pentru că s-a spus în primele forme ale virusului că nu prezintă forme grave, severe și nu în ultimul rând tinerii sunt reticenți pentru că nu au timp să se informeze suficient de mult, nu doresc să-și strice confortul”, a explicat dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate, în direct la Medika TV.
Totodată, specialiștii vorbesc despre faptul că tinerii sunt însă la fel de vulnerabili precum persoanele în vârstă, din cauza noilor tulpini ale virusului SARS-CoV2.
„Într-adevăr, tinerii sunt mai puțin predispuși complicațiilor severe, dar iată cu noile tulpini constatăm că și tinerii devin vulnerabili la complicații. Totodată aș adăuga și eu faptul că în ultimul vreme a fost și această isterie mediatică cu complicațiile postvaccinale, care ar afecta mai mult tinerii. Din păcate, informația clară și sfaturile experților au fost umbrite de informațiile apărute în media, în ultimele săptămâni. Și din păcate lucrul acesta se resimte acum”, a explicat dr. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, pentru Medika TV.