Testele genetice în screening-ul cancerului de sân. De ce sunt recomandate?

Fără un program de screening eficient pentru prevenția cancerului de sân, multe femei din România sunt diagnosticate prea târziu cu această boală. Totuși în spitalele din țara noastră se fac testări genetice, în urma cărora se pot depista la timp genele care pot provoca această afecțiune.

După 20 de ani orice femeie ar trebui să meargă măcar o dată pe an la medic pentru screening-ul cancerului de sân. Cele care au în familie cazuri de boală oncologică a sânului pot beneficia și de testări genetice. Cu ajutorul acestor teste se va ști cu siguranță dacă pot dezvolta boala oncologică sau nu.

„Pentru tinerele fete și femei, cuprinse între 20 și 40 de ani, de primă intenție este ecografia ca și metodă de screening. Este o metodă neinvazivă, nedureroase, pacientele sunt compliante și regula este că trebuie să facem această investigație o dată pe an. În completarea examenului senologic. Dacă avem factori de risc familiali, pe linie maternă, dacă există cancer de sân sau de ovar, acolo lucrurile ne ridică anumite semne de întrebare și investigațiile se pot face mai des. Atunci când apare o agregare familială se recomandă și o testare genetică, analiză care ajută la identificare unor tipuri multiple de gene și panelul acesta de investigații pe care îl putem face se mărește” susține dr. Oana Lidia Dumitrescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, competență în senologie, competență CT și RMN.

Testele genetice pot spune cu precizie dacă există anumite gene responsabile de apariția cancerului de sân în cazul femeilor care vin să se testeze.

„Este bine ca geneticianul să explice pacientei faptul că există o acumulare de gene care face ca riscul să fie foarte mare. Analizele nu sunt tocmai recomandate pentru pacientele care nu au cazuri în familie, dar pot face astfel de investigații având în vedere faptul că, de multe ori, nu știu toate legăturile din arborele genealogic” mai spune dr. Oana Lidia Dumitrescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, competență în senologie, competență CT și RMN.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+