Teste HPV și vaccin gratuit împotriva cancerului de col uterin pentru tinerele din mediul rural. Campanie inițiată de Institutul Oncologic din Cluj

Peste 7000 de teste Hpv  vor fi efectuate gratuit în zone defavorizate, iar  mie de tinere vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, în cadrul programului de screening  CEDICROM 2 al Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Cu experiența acumulată din primului program de screening, derulat în 2016, specialiștii vor parcurge sute de km cu unitățile mobile pentru a ajunge în zonele defavorizate și a încerca să informeze, să testeze și să vaccineze cât mai multe tinere împotriva cancerului de col uterin.

,,Este adresat populației defavorizate din zone izolate, unde vom merge cu unități mobile și vom face circa 7 000 de teste HPV și vaccinări. În premieră vom face 1 000 de vaccinări în urma informărilor din ușă în ușă în comunități rome, sau lipovene, sau slovace, sau ucrainiene, sau ce or mai fi prin satele prin care mergem.  Informăm familiile care au copii despre  vaccinare și chiar vaccinăm 1000 de copii. Este, dacă vreți, și un studiu legat de relația dintre informare și acceptare a vaccinului, iar la screeningul HPV avem un studiu legat de autoprelevare a testelor. Spre deosebire de testele Papanicolau, femeile pot să-i facă singure testele HPV,, a explicat medicul Florian Nicula, coordonatorul proiectului.

Testările și vaccinările se vor face indiferent dacă persoana este sau nu asigurată, iar în cazul în care se vor găsi femei afectate de această boală vor beneficia atât de analize amănunțite, cât și de tratament. Prima parte a campaniei se desfășoară în regiunea de Nord-Vest a țării, urmând mai apoi să se extindă și în alte trei regiuni ale țării (Vest, București, Nord-Est).

,,Prin programele de screening în care suntem direct implicați,  introducem de anul acesta pe scară largă screeningul HPV cu teste hpv în prima linie, iar din noiembrie urmează etapa a doua cu screeningul în patru regiuni NV,V, București și NE,  restul de patru regiuni merg pe Papanicolau și după aceea, în valul doi, vin și fac și ele hpv, după ce se trag niște experiențe din pilotarea pe care o facem noi,, a mai adăugat Florian Nicula, coordonatorul proiectului.

În țara noastră, 3000 de femei mor în fiecare an de cancer de col uterin, iar peste 30 la sută dintre acestea, spun specialiștii ar putea fi salvate cu ajutorul programele de prevenire.Un studiu nou arată că vaccinul contra cancerului de col uterin a dus la reducerea dramatică a acestui tip de cancer și că boala ar putea fi complet eradicată în următorii 30 de ani.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea