Sănătatea în România Știri

Teste COVID cu… 4 lăbuțe. Câini special antrenați și în România ca să depisteze persoanele infectate cu noul coronavirus

Încă de la începutul pandemiei, în mai multe țări de pe glob specialiștii au început antrenarea câinilor, despre care se știe că au un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat, pentru a detecta persoanele infectate.

De altfel, anul trecut s-a realizat inclusiv un experiment pe un aeroport din Finlanda, unde trei câini antrenați au adulmecat circa 2200 de pasageri. Animalele au detectat prezența virusului în cazul a 0,6% din călători. Persoanele au fost, de asemenea, testate RT-PCR, iar rezultatul testelor a fost extrem de apropiat, dovedindu-se astfel că folosirea câinilor în “testarea în masă” poate fi mai ieftină și la îndemână, dar și de o acuratețe comparabilă cu testarea clasică.

Și în România sunt antrenați câini pentru detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Aceștia sunt pregătiți pe Centrul Chinologic al Poliției Române de la Sibiu, unde ministrul Afacerilor Interne și ministrul Apărării Naționale au făcut o vizită pentru a vedea cu decurge programul de pregătire.

În anul 2020, la nivelul acestei instituţii, a fost demarat un proiect care are ca scop instruirea unor câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, în special pentru structurile Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Transporturi. Este un proces în desfăşurare şi am convingerea că, în curând, vă vom prezenta rezultate concrete ale muncii colegilor noştri din acest centru. De-a lungul timpului, în cei 70 de ani de existență ai instituției, s-au obținut rezultate deosebite în lupta antidrog, în intervenția antiteroristă, investigarea criminalistică, limitarea migrației ilegale, salvarea de victime, desfăşurarea acţiunilor de ordine publică și, în curând, în lupta împotriva răspândirii virusului SARS-Cov-2“, se arată într-o postare făcută pe Facebook de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.