Testarea extinsă, soluția propusă de medici pentru a ține pandemia sub control

Pandemia de COVID-19 afectează puternic sistemul medical din țara noastră. Specialiștii sunt de părere că numărul infectărilor zilnice s-ar putea diminua dacă autoritățile ar pune în practică metoda testărilor extinse.

În alte state europene, așa cum este Slovacia, metoda testărilor extinse se pare că și-a dovedit eficiența. Medicii români care au analizat situația susțin că în prezent în acest stat rata infectărilor a scăzut cu 60%. „Ar putea fi dacă facem și noi ce fac alte țări europene, adică testarea masivă, așa cum a făcut Slovacia și a reușit să reducă cu 60% rata infectărilor”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, în direct la Medika TV.

De asemenea, Austria, un alt stat european, se pregătește pentru o campanie de testări extinsă. „Austria începe din 4 decembrie campania de testare a populației. Pentru această testare extinsă se va utiliza la logistica folosită în mod obișnuit pentru alegeri și va fi exercițiul pentru desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19”, mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

În schimb, la noi situația stă cu totul altfel, iar medicii critică măsurile pe care autoritățile le-au luat până în prezent. „La noi autoritățile nu știu ce să mai facă să scadă numărul de teste și este evident că este deranjant să ai o imagine a pandemiei în condițiile în care obiectivele sunt cu totul altele. Eu vorbesc de 9 luni de zile, dar nu mă aude nimeni, de testare extinsă gratuită și voluntară, pentru că nu toți oamenii au bani”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

De altfel, medicul Tudor Ciuhodaru, care este și europarlamentar, a anunțat încă de luna trecută că România poate beneficia de teste rapide pentru coronavirus pe bani europeni. Este vorba despre Programul de Testare Extinsă, susținut de europarlamentarul român încă din luna martie, prin intermediul căruia se va putea face testare în masă.

România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană. Programul de Testare Extinsă (gratuită, inclusiv a celor fără simptome) pe care l-am susținut încă din martie (și) în Parlamentul European a primit sprijin la nivel european. 15-22 de milioane de teste vor fi disponibile pentru depistarea rapidă a cazurilor de coronavirus și scăderea răspândirii virusului. Testele rapide pot face diferența (ieftine, ușor de făcut în număr mare, rezultat în 15 minute) și schimbarea urgentă a definiției de caz”,  a anunțat Tudor Ciuhodaru în octombrie. Medicul ieșean a mai precizat că Uniunea Europeană a  aprobat alocarea sumei de 100 de milioane de euro pentru aceste teste.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea