TESTARE CORONAVIRUS: Ce răspunsuri caută autoritățile prin derularea studiului privind imunizarea populației la COVID-19

Peste 30 000 de români de toate vârstele vor fi incluși într-un studiu coordonat de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, care urmărește să ofere informații esențiale despre modul în care s-a răspândit infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) pe teritoriul țării noastre și să contribuie la elaborarea politicilor de sănătate publică ce ar trebui implementate pentru a ține sub control pandemia.

Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României elaborat de experții români și aprobat de ministrul Sănătății, printr-un ordin special, se va desfășura în perioada iunie – septembrie și se realizează după o metodă de cercetare bine stabilită. „Ne va arăta proporția de persoane care au anticorpi împotriva noului coronavirus, la nivel național.Studiul va fi semnificativ din punct de vedere statistic, la nivel național și la nivel regional, pe sexe și pe grupe de vârstă, ceea ce este extrem de important, sunt grupe de vârstă stabilite din 10 în 10 ani, începând de la 0 – 9 ani, 10 – 19 și așa mai departe, și peste 80 de ani, iar aceste grupe de vârstă sunt repartizate uniform încât, în funcție de numărul de persoane din fiecare grupă de vârstă, studiul să fie semnificativ din punct de vedere statistic” a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, șeful Laboratorului Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, în direct la emisiunea „Medika Special”.

Probele de sânge vor fi recoltate de la pacienții care în perioada iunie – septembrie se vor prezenta la unitățile medicale pentru efectuarea de analize de sânge. O mică parte din sângele recoltat va fi utilizat pentru acest studiu, într-un laborator special al Institutului Național de Sănătate Publică. Participarea la studiu a pacienților se face doar în baza acordului scris al acestora, iar rezultatele cu privire la prezența infecției cu SARS-CoV-2 le va fi transmisă, după ce sângele va fi analizat. „Vor fi teste cu o mare sensibilitate și specificitate. Se lucrează într-un laborator specializat al INSP, iar ulterior rezultatele vor fi comunicate și celor care înscriu în acest studiu încât să cunoască dacă au trecut prin infecția cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății este responsabil pentru organizarea acestui studiu” a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Organismele internaționale așteaptă rezultatele

Pentru acest studiu, Ministerul Sănătății a cheltuit peste 1,6 milioane de lei, fondurile fiind necesare achiziției de reactivi și kit-uri de laborator speciale. Nu doar autoritățile române așteaptă rezultatele studiului, ci și organizații internaționale precum Centrul European de Control al Bolilor sau Organizația Mondială a Sănătății. „Acest studiu, când a fost demarat, a început cu o teleconferință cu experți de la OMS și de la Centrul European de Control al Bolilor și, pe parcurs, vor mai exista schimburi de informații și aceste două instituții internaționale sunt interesate de rezultatele care vor apărea la final, pentru că sunt țări care au început deja testarea sau au și încheiat-o. S-a întâmplat în Spania și Franța, iar Italia se pregătește și ea să înceapă, în această lună, un studiu similar.” a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în direct la Medika TV.

Ce urmează să aflăm din studiu, la ce procente de imunizare se așteaptă specialiștii

Studiul de seroprevalență este important deoarece oferă informații esențiale despre modul în care România a trecut prin pandemia de COVID-19. El oferă detalii suplimentare, mult mai elocvente față de testarea în masă a populației. De asemenea, unul dintre rezultatele principale pe care acest studiu îl va avea va fi numărul exact de români infectați cu noul coronavirus. „Nu este necesar să se facă o testare în masă, să testezi toată populația țării pentru a vedea câți oameni au trecut prin boală, este suficient un eșantion semnificativ din punct de vedere statistic. Dacă ne gândim că în România circulația virusului a fost mai mică decât în Franța sau decât în Spania sau decât în Italia, și lucrul ăsta este evident, pentru că numărul de cazuri raportat la suta de mii de locuitori este mai mic , inclusiv numărul de decese, atunci am putea să estimăm că undeva într 2 și 3% va fi rezultatul acestui studiu național, dar rămâne ca acest lucru să fie validat, încât să poată constitui o bază pentru politicile de sănătate publică din perioada următoare„ a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

De asemenea, rezultatele studiului vor conține și alte informații foarte importante. „Vom ști care sunt categoriile de vârstă cele mai afectate, unde a fost circulația virusului mai intensă, vom ști care au fost persoanele care prezintă comorbidități au fost mai mult afectate și încă ceva, lucru care nu este de neglijat, în momentul în care avem rezultatele finale, indicii care sunt de fatalitate, adică ce procent din persoanele bolnave au decedat, se vor corecta în consecință, pentru că dacă avem, să spunem, de 10 ori mai multe cazuri în România estimate în urma unui studiu, decât cele care au fost înregistrate și care au avut simptome, atunci sigur că și mortalitatea scade de 10 ori” a precizat medicul Alexandru Rafila, în direct la Medika TV.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes