Terapia personalizata, o sansa la viata pentru pacientii cu cancer

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Împreună cu terapiile țintite și biomarkeri (un biomarker reprezintă o caracteristică biologică care poate fi măsurată și evaluata în mod obiectiv, devenind un indicator al unui proces biologic normal sau patologic), imunoterapia oncologică este unul din pilonii conceptului de medicină personalizată, care presupune adaptarea tratamentelor la specificul fiecărui pacient. În prezent, la Institutul Oncologic din Cluj Napoca se află cel puțin 50 de pacienți în studii clinice și beneficiază de cele mai noi scheme de tratament.
„Imunoterapia si terapia moleculara tintită sunt cele mai noi modalități terapeutice in oncologia medicala. Terapia cu inhibitori ai punctelor de control imun poate oferi supravietuire pe termen lung multor pacienti cu forme de cancer in faza avansata, ale caror optiuni au fost anterior foarte limitate, in timp ce prin testarea biomarkerilor specifici se pot selecta pacientii care raspund cel mai bine la tratamentele moleculare tintite, care primesc astfel tratamentul cel mai potrivit pentru profilul lor genetic (o terapie personalizata). Imunoterapia si terapia moleculara personalizata reprezinta viitorul in oncologie si ma bucur ca Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” se afla astazi in prima linie in lupta impotriva cancerului”, a afirmat Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, Medic primar oncologie medicala, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”.

La nivel mondial, în prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer. Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeana pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancer renal si cancerul de vezică urinară. Aceste imunoterapii sunt disponibile și în Romania, cu excepția celei pentru cancerul de vezica urinară, pentru care dosarul de rambursare se afla încă în evaluare de către autoritati deși este depus de mai bine de un an, iar conform legii răspunsul ar fi trebuit dat în maximum 90 de zile. În prezent Casa Națională de Sănătate decontează 19 molecule.
„Pacienții români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum si publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Statul roman are o obligatie etică pentru pacienții români, sa faciliteze accesul acestora la cele mai noi terapii care le pot prelungi viata si apreciem eforturile realizate pana in prezent de autoritati in acest sens”, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Despre cele mai noi abordări de medicină personalizată în oncologie, imunoterapiile oncologice și rolul biomarkerilor în identificarea celor mai eficiente tratamente pentru pacienții care suferă de cancer au discutat pentru câteva ore profesioniștii din domeniul medical împreună cu asociațiile de pacienți și reprezentați ai industriei farmaceutice adunați la Cluj pentru a marca 90 de ani de activitate a Institutului Oncologic.
”Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” este singurul centru oncologic din tara acreditat de Organizatia Europeana a Institutelor de Cancer si ne bucuram sa incepem evenimentele ocazionate de Zilele IOCN, cand celebram 90 de ani de la infiintarea institutului, cu aceasta masa rotunda despre inovatiile in medicina personalizata. Implicarea institutului in cercetarea din domeniul oncologiei a crescut foarte mult in ultimii ani si sunt convins ca impreuna cu colegii mei vom ajuta pacientii nostri sa beneficieze de cele mai noi solutii terapeutice”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Director Medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea