Sănătatea în România Știri

TELEMEDICINĂ ÎN ZONELE ROȘII COVID-19. Dr. Ion Alexie, medic român care profesează în SUA, soluție pentru acoperirea deficitului de personal din spitalele COVID-19: gărzi plătite cu 1000 de euro

Dr. Ion Alxie, medic român stabilit în Las Vegas, cunoscut publicului din România pentru modul foarte direct de a interveni în subiecte fierbinți aflate în dezbaterea publică, propune o soluție pentru echilibrarea situației generate de deficitul de medici, în zonele roșii în care sunt tratați pacienți COVID-19.

Garda națională este propunerea medicului specialist de boli interne și infecțioase care spune că instituirea unui astfel de sistem nu ar costa foarte mult statul român și ar putea asigura participarea inclusiv a unor medici care nu profesează în țară.

”Numai cu 3,65 milioane de euro anual, actul medical din România va fi infinit mai bun pentru toți românii din toate regiunile țării!” arată dr. Ion Alexie.

Propunerea sa este ca medicii specialiști în terapie intensivă, boli infecțioase pneumolgie, cardiologie, hematologie și alte specialități solicitate în cazul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, să facă gărzi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Acestor medici li s-ar putea alătura și profesorii din marile centre universitare, ”oferind expertiza lor tuturor medicilor din România, în timp real.”

”10 medici specialiști, din 10 specialități, vor fi de garda, în fiecare zi, prin rotație, remunerați cu 1000 de euro pe zi” explică dr. Alexie sistemul pe care îl propune și care ar costa statul român 3 650 000 euro, într-un an. Listele cu numele medicilor propuși să efectueze gărzi ar urma să fie întocmite de societățile naționale din fiecare specialitate.

Beneficiile, spune dr. Ion Alexie, ar fi imense: ”Pacienții vor fi tratați, de la început, mai bine și se vor evita complicații. Nu se vor face teste ne-necesare, pacienții nu vor fi tratați greșit nici la Calafat, nici la Alexandria sau Sebeș, nici în celelalte spitale de provincie, Pacienții din toate spitalele vor fi tratați ca și cum ar fi internați în centrele universitare de la București, Cluj sau Iași.”

Medicul român stabilit peste Ocean este convins că unui astfel de demers i-ar răspunde și mulți medici specialiști din afara țării. ”Cum v-ați simți dacă ați fi internat de urgență la Roman sau Vaslui și medicul de garda s-ar consulta cu un renumit profesor de la București sau chiar cu mine? Vă asigur că s-ar oferi și medici români din străinătate să fie de garda, la telefon, în România. Aș face și eu o garda pe lună pentru românii de acasă, în specialitatea de boli infecțioase” mai spune dr. Alexie.

Medicul de origine română consideră că, în final, printr-un astfel de proiect, sistemul de sănătate ar face și economii în tratarea pacientului COVID-19: ”Medicii din toată țara, în loc să lase pacientul să se complice, se vor consulta cu cei mai buni profesori și vor evita complicații și transferul bolnavilor cu elicoptere sau cu ambulanțe la București sau în alte centre universitare. Având acces la cei mai buni specialiști români și chiar străini, 24 de ore din 24, tot timpul anului, actul medical din România va fi de o calitate apropiată de cel din UE și SUA.”