Tehnica ganglionului santinelă, metodă de tratament și diagnostic pentru cancerul de sân

România se află pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește cancerul de sân. Pentru a diagnostica și trata această afecțiune oncologică, medicii folosesc tehnica ganglionului santinelă. Rezultatele acestei proceduri sunt eficiente susțin specialiștii.

Ganglionul santinelă este primul ganglion limfatic prin care se drenează limfa într-o anumită regiune. Tehnica ganglionului santinelă presupune îndepărtarea acestui țesut și analizarea lui în baza unor investigații specifice. Rolul acestei tehnici este de a-i ajuta pe medici să stabilească un diagnostic și o metodă de tratament eficientă.

„În principiu tehnica ganglionului santinelă poate avea rol atât diagnostic cât și terapeutic, în anumite situații. El este scos și oferă anumite informații, aflăm cu siguranță stadiul bolii, de cele mai multe ori și atunci știm cum să orientăm conduita terapeutică, ce facem mai departe. Dacă pacienta trebuie să urmeze chimioterapie  sau radioterapie” susține dr. Cristina Amza, medic specialist chirurgie generală.

Totodată, această tehnică este utilizată, uneori, și pentru diagnosticarea melanomului, explică specialiștii.

„Ne ajută și în cazul melanomului , pentru că se știe că și melanomul diseminează pe cale limfatică, la fel ca și cancerul de sân. Până nu demult, tehnica aceasta era un standard și în tratamentul melanomului. Ce s-a constatat este că, în ultimii ani, statusul ganglionar în melanom nu este un factor de prognostic major care să influențeze recăderile sau supraviețuirea” adaugă dr. Cristina Amza.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+