Peste 2 milioane de femei din România sunt diagnosticate anual cu fibrom uterin. Boala poate crea neplăceri dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Infertilitatea sau urinatul frecvent sunt principalele simptome pe care le provoacă.
Simptomatologia provocată de fibromul uterin depinde de zona în care este localizat. În cazul fibroamelor care apar în interiorul uterului, infertilitatea este principalul simptom. „Fibroamele care cresc spre interior, spre cavitatea uterină, acolo unde ar trebui să crească copilul produc în primul rând sângerare, adică un ciclu abundent, hemoragic. Iar acest simptom determină apariția anemiei, a oboselii cronice, un nivel scăzut de heomoglobină, un nivel scăzut de fier și produc și infertilitate. Se comportă ca un sterilet, deformează cavitatea uterină și nu lasă ca copilul să crească” susține dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie-imagistică medicală.
În schimb, fibroamele care apar în afara peretelui uterin pot genera simptome precum urinatul frecvent sau senzația de balonare. „ Fibroamele care cresc din peretele uterin spre exterior se numesc subseroase, iar când sunt de dimensiuni mici, în general, nu dau simptome. Însă, când trec de dimensiuni de 4,5 cm, în primul rând apasă pe vezica urinară și atunci apare urinatul frecvent, apare senzația de balonare, iar multe paciente au chiar senzația că s-au îngrășat. De asemenea, aceste simptome sunt însoțite de durere, mai ales în timpul menstruației și al contactului sexual” mai spune dr. Rareș Nechifor.