Te-ai vaccinat și suspectezi o reacție adversă? Poți raporta online!

După operaționalizarea platformei pe care se pot face programări online în vederea vaccinări anti-COVID, a fost creată o nouă platformă, unde pot fi raportate reacțiile adverse suspectate în urma imunizării.

Aceasta a fost dezvoltată pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România fișa de raportare putând fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea VACCINARE COVID-19.

“Modalitatea de raportare poate fi făcută atât online, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

“EMA și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19), să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în urma administrării oricărui tip de medicament, inclusiv medicamente pentru tratamentul COVID-19, precum și medicamente pentru tratarea afecțiunilor preexistente, cronice, și medicamente pe care pacienții le-ar putea utiliza, în afara indicațiilor aprobate, pentru a trata COVID-19. În contextul pandemiei, mai multe medicamente autorizate pentru alte boli sunt utilizate la pacienții cu COVID-19. Raportarea reacțiilor adverse de către pacienți completează informațiile primite de la profesioniștii din domeniul sănătății, care au continuat să raporteze reacțiile adverse suspectate ale pacienților la medicamente, luate în timpul pandemiei. Înțelegerea noului virus este încă incompletă, inclusiv posibilele interacțiuni cu medicamentele pe care pacienții le iau. Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor utilizate în contextul COVID-19, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta la colectarea unor dovezi valoroase ce pot contribui la fundamentarea deciziilor privind utilizarea sigură și eficace a medicamentelor pe măsură ce pandemia evoluează”,  se arată într-un comunicat al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), transmis mai departe de Agenția Națională a Medicamentului din România.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes