Taxa clawback şi situaţia arieratelor discutate cu experţii FMI

Dan-ZaharescuTaxa clawback, situaţia arieratelor şi termenele de plată şi reforma sanitară cu referire la actualizarea listei de medicamente novatoare compensate au fost discutate luni de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente cu experţii FMI.

Directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că reprezentanţii FMI au spus că din 16 martie trebuie aplicată plata la 60 de zile a medicamentelor prescrise conform Directivei Europene privind plăţile întârziate.

Suma alocată de Guvern pentru plata restanţelor este de 3,5 miliarde lei care trebuie plătită până la sfârşitul anului, a precizat Dan Zaharescu. Aceste sume vor fi plătite, conform înţelegerii cu producătorii, gradual.

Directorul executiv al ARPIM a menţionat că trebuie modificat şi noul contract-cadru care trebuie să menţioneze termenul de plată la 60 de zile în loc de 300 de zile ca în prezent.

Privitor la taxa clawback, reprezentantul ARPIM a explicat că aceasta a fost introdusă ca o măsură temporară pentru o perioadă de criză profundă, dar care se perpetuează.

‘Nu putem fi de acord fiind o suprataxare. Anul trecut a fost de aproape 33% din valoarea decontată de CNAS. Anul acesta se preconizează un nivel mai scăzut, sperăm că sub 20%, oricum este o presiune economică asupra producătorilor de medicamente. Autorităţile ar trebui să gândească un nou mecanism’, a explicat Dan Zaharescu.

Potrivit acestuia, consumul de medicamente în 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, pentru 2013 pentru medicamente este propusă o sumă de 6,2 miliarde de lei, din care producătorii vor acoperi un miliard de lei, reprezentând diferenţa între consumul de medicamente de la nivelul anului trecut şi consumul pe anul acesta.

În ceea ce priveşte actualizarea listei de medicamente compensate, Dan Zaharescu a arătat că în scrisoarea de intenţie din aprilie 2012 Guvernul s-a angajat să elaboreze o metodologie de evaluare a noilor tehnologii medicale, acest lucru finalizându-se la sfârşitul anului trecut.

”Actualul ministru doreşte să facă o evaluare şi întreg procesul va întârzia şi e greu de apreciat când va fi o nouă listă actualizată”, a subliniat Dan Zaharescu.

În legătură cu plata spitalelor private din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, Dan Zaharescu a spus că nu au fost discuţii punctuale.

‘Experţii FMI au spus că Guvernul este singurul care poate să decidă dacă din banii colectaţi la Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate finanţează şi spitalele private. Important este ca sistemul sanitar să nu genereze deficit, iar cheltuielile să fie ţinute sub control’, a punctat directorul executiv ARPIM.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara recent că prin contractul cadru care ar putea intra în vigoare la 1 martie vor fi limitate fondurile către spitalele private, urmând ca sumele economisite să fie dirijate către alte domenii.

Eugen Nicolăescu a precizat că spitalele private vor avea finanţare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau este vorba de specialităţi care nu sunt la spitalele publice.

În această săptămână Ministerul Sănătăţii va începe discuţiile cu reprezentanţii spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienţilor.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea