Producătorii români de medicamente generice, medicii dar şi asociaţiile naţionale care reprezintă pacienţii au atras atenţia în repetate rânduri că actuala politică din sistemul de sănătate face ca, periodic, sute şi sute de medicamente să dispară de pe piaţă. Printre cauzele principale care duc la o asemenea stare de fapt sunt creşterea periodică a taxei de clawback plătită de producătorii de medicamente şi coroborată cu politica preţurilor celor mai mici plătite de stat pentru aceleaşi medicamente.
Subiectul a fost dezbătut miercuri seară la emisiunea Medika Special, moderată de Doru Gheorghiade, în cadrul căreia s-a degajat o concluzie interesantă după un dialog în direct între preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, şef al instituţiei care stabileşte cuantumul taxei clawback.
Mai precis, preşedintele C.N.A.S., Vasile Ciurchea, a anunţat că se lucrează la o reformare a taxei de clawback: “Sper că în 2020 să nu mai avem taxă de clawback. Ar trebui să vorbim despre un preţ pentru România care să fie absolut sustenabil şi predictibil pentru toată lumea. Este vorba despre o regândire a taxei. Acum avem nişte modele pe care le vom studia, încercând să găsim soluţia cea mai bună. Toate aceste simulări le facem discutând cu industria farmaceutică.”
În replică, prezent în platorul Medika Special, Adrian Grecu s-a arătat mulţumit de această iniţiativă dar a arătat că: “Să sperăm că se va pune în practică acest lucru pentru că a spus în mai multe rânduri, n-am negat niciodată că autorităţile ne-au ascultat şi ne-au dat dreptate la propunerile pe care le avem, problema e că nu s-a pus nimic în practică.”
La rândul său, invitat în studio, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Radu Gănescu a apreciat orice iniţiativă sustenabilă care să reglementeze piaţa medicamentelor şi să vină în sprijinul bolnavilor. “Eu nu am decât să felicit orice iniţiativă care pentru noi va face situaţia predictibilă şi sustenabilă, în sensul că nu vom mai constata că foarte multe produse farmaceutice din piaţa românească să plece şi foarte mulţi medici să fie nevoiţi să schimbe tratamentele sau că medicamentele să fim nevoiţi să le aducem prin alte sisteme.”
Subiectul central al emisiunii de miercuri seară a plecat de la faptul că piaţa românească rămâne, periodic fără medicamente produse în România din cauza taxei de clawback prea mari pe care producătorii români sunt obligaţi să o plătească la care se adaugă preţul mic la care statul plăteşte medicamentele prescrise.
În consecinţă, producătorii nu mai pot vinde pe piaţa autohtonă şi sunt nevoiţi să livreze pe altă parte, astfel că multe medicamente au început să lipsească din farmaciile din ţară, după cum susţin mulţi medici, pacienţi şi reprezentanţi ai producătorilor.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici