Avocatul Poporului a publicat, recent, un raport în care arăta că peste 200 de localități din România, din mediul rural, nu au medic de familie. Datele publicate au avut la bază informații furnizate de Ministerul Sănătății și vizau sfârșitul anului 2019. Raportul sublinia și că problemele privind asistența medicală primară prin intermediul medicilor de familie s-au accentuat pe fondul pandemiei.
Situația pare să fie însă cu mult mai gravă. Cel puțin așa reiese din declarațiile făcute de președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu. Acesta a declarat, într-o conferință online organizată de Academia de Științe Medicale, că numărul localităților fără medic de familie se apropie de 700.
“În România, 14.400 de medici de familie şi medici de medicină generală, dintre care 37% au este 60 de ani. În România, există aproape 700 de localităţi fără medici de familie“, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România, citat de Agerpres.
El a mai arătat că mai bine de jumătate dintre medicii cu liberă practică se regăsesc doar în Capitală și în câteva județe, respectiv Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj şi Mureş.
“În aceste judeţe, există un număr suficient de medici. Practic, ne aflăm peste media europeană, dar, restul judeţelor au sub 27.000 de medici. 12 judeţe din România au sub 500 de medici şi trei judeţe au sub 300 medici. O altă problemă dureroasă este distribuţia pe vârste. 13.000 de medici au peste 60 de ani. Deci 23% din medicii Românei au peste 60 de ani. 2.100 au peste 70 de ani. 1.235 se află în situaţia de cumul pensie-salariu”, mai spus Daniel Coriu.