Sănătatea în România Știri

Sute de bolnavi cronici așteaptă să ajungă la medic. De un an și jumătate, o singură secție de Boli Infecțioase tratează acești pacienți

În patologia cronică intră și o gamă diversă de boli infecțioase. Din cauza pandemiei de COVID-19, acești pacienți nu au beneficiat de tratament și consultații în marile spitale din Capitală, precum Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” sau Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Doar o singură secție a fost disponibilă pentru sutele de pacienți care suferă de forme cronice ale bolilor infecțioase.

Această secție este cea a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, coordonată de col. dr. Ioan Ștefan. Acesta recunoaște că a fost nevoie să întocmească liste de așteptare pentru a-i putea consulta pe pacienții care aveau nevoie de tratamente și investigații:

Au fost temporizate infecțiile urinare, alte infecții pulmonare, pneumonii, hepatopatiile cronice, cu virusurile hepatitice. Noi am derulat în continuare programele de tratament, atât pentru cei cu virus hepatitic B, cât și pentru cei cu virus hepatitic C. Am fost singura secție prin care ele s-au derulat. Am căutat să facem o prioritizare onestă și corectă”, a spus col. dr. Ioan Ștefan la Medika TV.

Efortul depus a fost imens pentru medicii Spitalului Militar Central.

A fost copleșitor, toate cazurile care se distribuiau la colegii de la Matei Balș sau Victor Babeș au ajuns la noi pe secție și a trebuit cumva să facem un triaj responsabil al acestor cazuri. Adresabilitatea a fost mare, am făcut liste de așteptare. Secția mea este una restrânsă, dar până la urmă am făcut ceea ce facem mereu, ceea ce ține de portofoliul bolilor infecțioase, așa că am tratat în continuare și pacienți cu infecții HIV și tot felul de infecții oportuniste asociate, pacienți cu sepsisuri, pacienți cu meningite, ceea ce a fost bine pentru noi profesional, dar a fost destul de obositor și copleșitor”, a mai spus col. dr. Ioan Ștefan, în direct la Medika TV.