STUDIU: Ce e mai bine să mâncăm la micul dejun, carbohidrați sau grăsimi?

Un mic dejun bogat în carbohidrați pentru bărbați și unul bogat în grăsimi pentru femei ar fi modalitatea ideală de a începe ziua, sugerează un nou studiu. Deși femeile stochează mai multe grăsimi decât bărbații, ele le ard mai repede pentru a obține energie, conform unui model computerizat utilizat în această cercetare.

Diferențele metabolice dintre bărbați și femei nu au fost studiate pe deplin din cauza interesului istoric mai mare al cercetărilor pentru sănătatea bărbaților.

Un autor al studiului sugerează că aceste diferențe metabolice între sexe ar putea fi legate de numeroasele etape complexe ale vieții unei femei și de cerințele asupra corpului ei, cum ar fi sarcina.

Cele mai potrivite alimente la micul dejun pentru bărbați și pentru femei?

Două meniuri foarte diferite, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, Canada.

Studiul propune că, pentru niveluri optime de energie și sănătate, metabolismul bărbaților răspunde mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați după o noapte fără hrană, în timp ce femeile ar putea beneficia mai mult de o masă cu un procent mai mare de grăsimi imediat după trezire.

Alegerea alimentelor potrivite pentru metabolismul propriu ar putea, de asemenea, să ajute la pierderea și menținerea greutății.

Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, se dezvoltă structuri și se repară daunele celulare.

Studiul se bazează pe un model matematic creat de cercetători, care le-a permis să simuleze efectul diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.

Modelul a fost conceput pentru a completa lipsurile din cunoștințele existente privind diferențele dintre felul în care bărbații și femeile procesează grăsimile. Cercetările medicale s-au concentrat istoric mai mult pe sănătatea bărbaților, astfel că există mult mai puține date disponibile despre efectele alimentelor asupra metabolismului femeilor.

Folosind acest model, cercetătorii au putut simula rezultatele dietetice pentru femei, mai ales acolo unde datele clinice sunt insuficiente.

Nutriția umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidic — al acizilor grași — în locul preferinței bărbaților pentru metabolismul carbohidraților.

Cel mai semnificativ lucru, spun autorii studiului, este că aceste diferențe metabolice pot duce la diferențe de răspunsuri metabolice și la riscuri de boli, astfel că este important să le înțelegem mai bine.

De ce metabolizează femeile grăsimile mai repede?

Anita T. Layton, PhD, cercetător principal al studiului, președinte în Biologie și Medicină Matematică, și profesor de Matematică Aplicată, Informatică, Farmacie și Biologie la Universitatea din Waterloo, a declarat pentru Medical News Today că:

„Toate cunoștințele existente par să prezinte un paradox: Femeile tind să stocheze mai multe grăsimi decât bărbații în perioada de absorbție, dar prezintă o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare în perioada post-absorbție. Modelul nostru poate ghida recomandări alimentare adaptate, specifice fiecărui sex, care să optimizeze sănătatea metabolică și să prevină complicații precum hiperglicemia sau hipoglicemia postprandială. Pot fi realizate simulări pentru a vedea cum ar răspunde un anumit organism la mese cu diverse compoziții”  a spus cercetătoarea.

Categorii: Natural și sănătos, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea