SUNT OAMENII ÎNALȚI MAI EXPUȘI RISCULUI DE INFECTARE? Ce spun medicii români despre un studiu recent

Oamenii care au o înălțime de peste 1,80 metri au un risc dublu de a fi diagnosticați cu COVID-19, sugerează un sondaj, potrivit The Telegraph.

O echipă internațională de cercetători, inclusiv experți de la Universitatea Manchester și Open University, a intervievat  2.000 de persoane din Marea Britanie și SUA pentru a analiza dacă atributele personale, munca și practicile de viață ar putea influența transmisia virusului.

Echipa a descoperit că persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare, ceea ce oamenii de știință spun că sugerează că înălțimea nu ar face diferența dacă oamenii ar contracta infecția exclusiv prin picături.

Aerosolii se pot acumula în zone slab ventilate și sunt transportați de curenți de aer. Totuși, picăturile sunt mai mari decât aerosolii. Profesorul Evan Kontopantelis, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Rezultatele acestui sondaj în ceea ce privește asocierile dintre înălțime și diagnostic sugerează că transmiterea picăturilor în jos nu este singurul mecanism de transmisie și transmisia aerosolului este posibilă. Acest lucru a fost sugerat de alte studii, dar metoda noastră de confirmare este nouă”.

Deși distanțarea socială este importantă, deoarece transmisia prin picături este posibilă, studiul sugerează că purtarea unei măști de protecție poate fi la fel de eficientă – dacă nu chiar mai mult – în prevenirea infectării. Dar, de asemenea, ar trebui să fie analizată în continuare purificarea aerului în spațiile interioare.

Studiul nu este privit cu ochi buni de medicii români, care spun că, deocamdată, informația potrivit căreia oamenii mai înalți sunt mai expuși infectării nu poate fi considerată relevantă.

Astfel de informații sunt ipoteze care trebuie studiate. Au fost destule studii de-a lungul celor câteva luni de până acum, care veneau cu niște concluzii. Acel studiu trebuie să fie reprezentativ, adică trebuie să fie făcut pe un număr destul de mare de subiecți și să aibă niște concluzii care să aibă susținere. Trebuie să ne gândim la mecanismul prin care cel care are peste 1,80  este mai afectat, în condițiile în care știm că particulele mici virale se ridică la aproximativ 1 metru de la nivelul solului. E de discutat, nu văd argumente solide , dar dacă vor fi mai multe studii, probabil o să ne gândim și la asta. Nu văd în plan practic cum ne-ar ajuta, dar rămâne de văzut”, a spus, la Medika TV, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș”.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes