Noile protocoale terapeutice introduse joia trecută de Ministerul Sănătăţii printr-un pachet publicat în Monitorul Oficial şi completarea unora deja existente aduce şi discuţii aprinse în mediul medical cu privire la transparenţa cu care s-a luat decizia. unii specialişti în domeniul farmaceutic au observat că pe lista respectivă a apărut un produs inovativ extrem de scump inclus necondiţionat în sublista Ci, iar costul tratamentului per trimestru pentru un singur pacient este de 5,58 milioane de lei. Conform unor informaţii din piaţa de specialitate în acest moment în România există maxim trei pacienţi care su nevoie de acest tip de terapie extrem de costisitoare, medicaţie gratuită al cărei cost este suportat total de stat.
În aceste condiţii, au apărut discuţii despre lipsa de transparenţă a unei astfel de decizii devreme ce, de pildă, industria producătoare de medicamente generice, cea care are în spate povara plăţii taxei de clawback, care nu mai poate susţine producţia unor produse farmaceutice ieftine a cerut doar ajustarea cu inflaţia a banilor pe care îi au de primit de la minister, în suma totaklă pe toată industria de 75 de milioan de ron.
Subiectul a fost intens dezbătut luni seară, în direct, în studioul Medika Special, moderată de Doru Gheorghiade, în platou fiind prezenţi dr. Eugenia Nica, vicepreşedinte al patronatului Medicolor de Familie, Bucureşti-Ilfov şi Radu Găpnescu, preşedinte al Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Prin telefon a intervenit în direct un reprezentant al industriei româneşti producătoare de medicamente generice, Adrian Grecu, preşedinte al Asociaţiei Producătoare de Medicamente Generice care a explicat că în esenţă, fără a discuta oportunitatea alocării unor mari sume de bani pentru românii foarte grav bolnavi atunci când se iau astfel de hotărâri este neapărată nevoie de multe tratamente astfelş încât cetăţenii să subvenţioneze pe banii lor.
Iată întreaga emisuine aici.