Suedia, singură împotriva tuturor! Dorința de a demonstra că se putea acționa și altfel

După ce a fost privită cu interes și ca un model de succes, politica Suediei adoptată în criza coronavirusului începe să își găsească și numeroși critici pe măsură ce ultimele zile arată o înrăutățire a statisticilor privind numărul de îmbolnăviri și decese. Guvernul nu rămâne nemișcat în fața acestor evoluții și ia în calcul inclusiv un plan de închidere a barurilor și restaurantelor, dar discuțiile sunt încă într-o fază incipientă.

Țara cu cele mai relaxate măsuri din Europa și-a păstrat deschise barurile și restaurantele, saloanele de înfrumusețare, dar și hotelurile, stațiunile de schi și granițele. Cursurile s-au suspendat doar în școli, nu și în universități și grădinițe. Autoritățile au avut în vedere așa-numita imunizare în masă, adepta cea dintâi a acestei strategii fiind Olanda. În Suedia, însă, statul a marșat pe responsabilitatea cetățenilor săi.

Statisticile ultimelor zile arată, însă, că țara nu merge chiar în cea mai bună direcție. Ieri, Suedia era pe locul 10 în clasamentul european al țărilor afectate de criza coronavirusului, cu un număr de 18 177 de îmbolnăviri și 2192 de decese.

La Stockholm există numeroase discuții cu privire la menținerea acestui nivel de relaxarea sau introducerea unor restricții. Până acum, Guvernul a făcut doar recomandări, iar populația s-a dovedit a fi responsabilă. Mulți au ales să lucreze de acasă, cei care au prezentat simptome au rămas în izolare. În plus, există o mare atenție și în ceea ce privește păstrarea distanței de protecție. ”Aici este obișnuit să folosești socializarea virtuală, nu e nevoie să te vezi cu prietenii la o bere, iar conștiința civică a suedezului este foarte importantă. Cei care încalcă regulile sunt supuși oprobriului public, sunt trași de urechi de vecini. De exemplu, autoritățile au cerut ca cei care observă că pe terasele restaurantelor oamenii nu stau la distanță de 1 m sau 1,5 metri să sesizeze acest lucru telefonic, autoritățile urmând să controleze situația și să dea amenzi. Și să știți că se întâmplă. Oamenii nu doar că au grijă de ei, au grijă și de ceilalți. Aici nu vezi poliție și armată pe străzi. Nu vezi autorități decât atunci când este cu adevărat nevoie.” a declarat, într-o intervenție la Medika TV, Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.

Creierul strategiei prin care Suedia a rămas o țară deschisă, epidemiologul șef Anders Tegnell a apreciat, zilele trecute, că măsurile luate dau deja rezultate. Sistemul de sănătate nu a fost sufocat, fiind mai tot timpul disponibilă o rezervă de 20 % din paturile de la ATI, iar imunitatea de masă începe să se observe. S-a făcut și un studiu recent, pe un eșantion de 700 de persoane, locuitori ai Stockholm-ului. ”Acest studiu a arătat că pentru fiecare locuitor diagnosticat există 75 de infectați asimptomatici sau cu simptome ușoare.  Pentru a ajunge la imunitate colectivă trebuie să avem 60-70% din populație trecută prin această infecție, dar studiul arată că, până la 1 mai, 26 % din populația capitalei suedeze va fi fost infectată. S-a mai făcut ceva: s-au testat donatorii de sânge și s-a constatat că 11 %  dintre ei aveau deja anticorpi.” a mai spus dr. Ghibu, la Medika TV.

Într-un interviu pentru MSNBC, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a criticat politica Suediei: ”Nu cred că măsurile lor sunt corecte. Trebuie să înțelegem că politica autorităților nu-i totuna cu comportamentul cetățenilor.” Răspunsul a venit de la fostul epidemiolog șef al Suediei, Johan Gieseecke, care a explicat că se va ajunge, în scurt timp, la imunizarea în masă.

În tot acest tablou, următoarele zile par a fi decisive pentru Suedia, autoritățile de la Stockholm având de ales între menținerea liniilor strategiei inițiale și înlocuirea recomandărilor cu restricții.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes