Studiul din România care confirmă eficiența vaccinării anti-COVID

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele unei analize făcute pe baza datelor adunate din toată țara în perioada 1 februarie – 31 mai. Raportul analizează modul în care noul coronavirus a afectat populația din România, în timpul valului 3, dar și înaintea acestuia și la final, în funcție de categoria din care făceau parte pacienții, respectiv persoane vaccinate sau nevaccinate.

“Pentru persoanele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, în care ştim că pacientul nu are protecţie completă oferită de vaccinare şi alte trei intervale, de la ziua 14 după doza 1, până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când ştim că apare o creştere a răspunsului imun, o creştere a anticorpilor, şi ultimul interval, la mai mult de două săptămâni de la completarea schemei de vaccinare“, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a adăugat că eficiența vaccinurilor estede peste 90% în cazul persoanelor vaccinate, la un interval mai mare de 14 zile după a doua doză.  

Asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecţiei decât persoanele nevaccinate, ceea ce confirmă şi pe datele din viaţa reală, din România, pe valul 3, (…) că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficienţă de peste 90%“, a adăugat șeful CNCAV.

El a vorbit despre eficiența vaccinului și raportat la decese și internările la ATI.

În ceea ce priveşte efectul împotriva deceselor, eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, în prevenirea deceselor, este peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă. În ceea ce priveşte eficienţa împotriva internării la ATI cu COVID-19, la peste 14 zile de la doza 2, când beneficiile sunt maximale, protecţia este de peste 92%, ceea ce înseamnă tot un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecţiei cu SARS-CoV2 faţă de persoanele nevaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

A fost extras numărul de teste pozitive raportate pentru persoane nevaccinate (1) și persoane vaccinate cu data testului în intervalele: 2 – 1-14 zile de la prima doză 3 – peste 14 zile de la prima doză până la data dozei 2 4 – 1-14 zile de la doza 2 5 – peste 14 zile de la doza 2 Pentru a calcula riscul de infecție, numărul de cazuri a fost raportat la numărul de persoane vaccinate ce se încadrau în cele 4 intervale de timp la data testului pozitiv (număr de cazuri / persoane-zile). Exemplu: 10 persoane zile înseamnă 10 persoane urmărite o zi sau 1 persoană urmărită timp de 10 zile. Riscul de infecție relativ (RR) pentru persoanele vaccinate a fost calculat prin raportarea la riscul de infecție din grupul de persoane aflate în primele 14 zile de la administrarea primei doze (perioada în care studiile clinice și alte studii de eficiență din viața reală arată că protecția este minimă sau inexistentă).Eficiența vaccinală a fost calculată în funcție de riscul de infecție relativ (1-RR) * 100.Spitalizările, internările în ATI și decesele au fost luate în considerare într-un interval de 28 de zile de la un test pozitiv”, au precizat reprezentanții CNCAV referitor la modul în care s-a realizat analiza.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes