EXTERNE Știri

STUDIUL CARE LE DĂ FRISOANE GRAVIDELOR! Coronavirusul afectează placenta

Placenta de la 16 femei testate pozitiv pentru COVID-19 în timp ce erau gravide era afectată din cauza noului coronavirus, conform examenelor patologice realizate imediat după naștere, se arată într-un nou studiu, citat de Medical |Express.

Tipul de vătămare observat la  placentă arată un flux de sânge anormal între mame și bebelușii lor în uter, indicând o nouă complicație a COVID-19. Descoperirile, deși este încă devreme, ar putea ajuta la informarea modului în care femeile însărcinate trebuie monitorizate clinic în timpul pandemiei. Studiul a fost publicat în revista American Journal of Clinical Pathology.

Majoritatea copiilor s-au născut la termen, după sarcini normale, așa că nu te-ai aștepta să găsești ceva în neregulă cu placentele, dar acest virus pare să inducă unele leziuni în placentă”, a declarat autorul principal, dr. Jeffrey Goldstein , profesor asistent de patologie la Facultatea de Medicină a Universității Northwestern Feinberg. „Nu pare să inducă rezultate negative la sugarii născuți vii, pe baza datelor noastre limitate, dar validează ideea că femeile cu COVID ar trebui monitorizate mai îndeaproape.”

Această monitorizare crescută poate fi realizată sub formă de teste non-stress, care examinează cât de bine furnizează placenta oxigen și care măsoară dacă bebelușul crește într-un ritm sănătos, a declarat co-autorul Emily Miller, asistent profesor de obstetrică și ginecologie la Feinberg. „Nu pentru a picta o imagine înfricoșătoare, dar aceste descoperiri mă îngrijorează”, a spus Miller. “Nu vreau să trag concluzii cuprinzătoare dintr-un studiu mic, dar această idee preliminară asupra modului în care COVID-19 ar putea provoca modificări ale placentei are câteva implicații destul de semnificative pentru sănătatea unei sarcini. Trebuie să discutăm dacă ar trebui să schimbăm cum monitorizăm femeile însărcinate acum.

Cercetările anterioare au descoperit că adulții care în perioada pandemiei de gripă spaniolă era în pântecele mamelor lor au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Gripa nu traversează placenta, a spus Goldstein, deci oricare este cauza problemelor de-a lungul vieții la acei oameni este cel mai probabil din cauza activității imune și a vătămării placentei. “Studiul nostru, precum și alte studii ca acesta, încearcă să pornească de la zero, astfel încât să ne putem gândi ce întrebări de cercetare ar trebui să ne punem în ceea ce-i privește pe acești copii și ce putem sau ar trebui să facem acum pentru a atenua aceste tipuri de rezultate “, a spus Goldstein.

Placenta este primul organ care se formează în dezvoltarea fătului. Acționează ca plămânii, intestinul, rinichii și ficatul fătului, preluând oxigen și nutrienți din fluxul de sânge al mamei și schimbând deșeuri. Placenta este, de asemenea, responsabilă pentru multe dintre modificările hormonale din corpul mamei. Examinarea placentei unei femei permite unui patolog să urmeze o foaie de parcurs retroactivă a sarcinii unei femei pentru a afla ce s-a întâmplat cu copilul în viața intrauterină sau ce i s-ar putea întâmpla atât mamei, cât și sugarului după naștere. “Placenta acționează ca un ventilator pentru făt, iar dacă se deteriorează, pot exista rezultate grave”, a spus Miller. În acest studiu foarte limitat, aceste descoperiri oferă unele semne ca ventilatorul ar putea sa nu funcționeze la fel de bine dacă mama e infectată cu SARS-CoV2. Placentele femeilor testate pozitiv au prezentat două anomalii obișnuite: un flux de sânge insuficient de la mamă la făt, cu vase de sânge anormale și cheaguri de sânge în placentă.

Mai multe despre acest studiu  puteți citi în Medical Express.